IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
10:58 | 26 януари 2020
Обновен: 07:15 | 14 април 2024

Адвокатите на Тръмп обвиниха демократите в опит за намеса в изборите

До президентските избори остават по-малко от 300 дни,

По материала работи: Слав Велев
Адвокатите на Тръмп обвиниха демократите в опит за намеса в изборите

Отстраняването на Доналд Тръмп от поста му би представлявало намеса в предстоящите избори и би било "много опасен прецедент", заявиха адвокатите на президента на САЩ в процеса за импийчмънт пред Сената, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

 

По-рано тази седмица представителите на Демократическата партия, които изпълняват ролята на прокурори, заявиха, че Тръмп трябва да бъде отстранен от поста си, защото е насърчил Украйна да се намеси в изборите в САЩ, като открие компрометиращи материали, засягащи бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън. Вчера защитата на президента се опита да обърне този аргумент срещу тях.

 

"Въпреки приказките за намеса в изборите, те са тук, за да извършат най-сериозната намеса в избори в американската история и ние не можем да позволим това", предупреди Пат Сиполини, който ръководи защитата на президента. Той добави, че ако сенаторите признаят президента за виновен и го отстранят от заеманата длъжност, ще лишат гласоподавателите от правото им да изразят мнението си за Тръмп на президентските избори на 3 ноември.

 

Разследването на контактите на Тръмп с Украйна не е имало за цел изясняване на истината, а е било политически мотивиран опит за отстраняване на президента от заеманата длъжност, според защитата на Тръмп. Въпреки, че президентът е обвиняемият в процеса, адвокатите му показаха ясно, че смятат да представят процедурата за импийчмънт като продължение на разследванията, които се водят откакто той встъпи в длъжност - включително разследването на евентуални връзки между предизборния му щаб и Русия.

 

Заседанието продължи само два часа, далеч по-кратко от речите на обвинителите, отбелязва АП. Защитата запазва основните си аргументи за утрешното заседание.

 

 

Сенатът е под контрола на републиканците, които разполага с 53 от общо 100 места, а за отстраняване на президента е необходимо мнозинство от две трети от сенаторите. Сенатори републиканци заявиха вчера, че защитата вече е разбила аргументите на демократите.

 

До президентските избори обаче остават по-малко от 300 дни, така че дебатите същевременно са и битка за спечелване на общественото мнение, отбелязва Франс прес.

 

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна