IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Свят
15:20 | 26 януари 2020
Обновен: 23:19 | 10 април 2024

Китай забрани търговията с диви животни

Над 2000 са заразените в света

По материала работи: Слав Велев
Китай забрани търговията с диви животни

Китай забрани търговията с диви животни в цялата страна, тъй като правителството на президента Си Дзинпин е подложено на натиск да спре нарастващия брой смъртни случаи от мистериозния коронавирус, за който властите заявиха, че се разпространява по-бързо, предаде Bloomberg.Длъжностни лица казаха пред репортери в неделя, че информацията за новия вирус е ограничена, въпреки че патогенът е идентифициран сравнително бързо и разпространението му не спира. Превозът и продажбата на диви животни няма да бъдат разрешени и местата за развъждане ще бъдат под карантина, заяви правителството в отделно изявление, като предупреждава да не се консумира месо от диви животни.Бързо разпространяващият се вирус достигна до повече от дузина страни извън Китай, като повече от 2000 инфекции са потвърдени в целия свят. В Китай са 98% от тях, а смъртните случаи са се повишили до най-малко 56 от едва два седмица преди това. Китайските власти в неделя заявиха, че вирусът все още не е под контрол въпреки агресивните мерки на властите да ограничат движението за милиони хора, които живеят в градове в близост до центъра на огнището. Ограниченията идват по време на Лунната Нова година, най-голямото тържество в страната, по време на което обикновено се предприемат милиарди пътувания.Китайското правителство забрани всички екскурзии вътре и извън страната.

 

Учените по целия свят работят, за да разберат по-добре вируса, колко заразен е той и откъде идва. За първи път открит в Ухан миналия месец, той предизвика опасения, че болестта може да съперничи на SARS - пандемията, която отне почти 800 живота преди 17 години.Прекъсването на Лунната Нова година е критичният период за предотвратяване на разпространението на вируса, заявиха властите на пресконференция днес. Повече от 1600 души ще бъдат изпратени в Ухан, епицентър на огнището, през следващите два дни, за да подпомогнат усилията за ограничаване на разпространението.Появиха се информации за болници в Ухан, които се борят с нарастващия брой болни. Дзинпин предупреди служителите, които отказват информация, че ще бъдат наказани.

 

Американското консулство в Ухан планира да евакуира някои американци с чартърен полет във вторник, а други правителства и компании заявиха, че и те са готови да помогнат на хората си да напуснат града, излизането от който е забранено.САЩ съобщиха за трети болен, този път в Калифорния. Тайланд и Южна Корея също имат потвърдени случаи, докато Канада обяви за първи случай в събота. Във Франция болните са 3.Смята се, че вирусът се е появил миналия месец на пазара за морски дарове и диви животни в Ухан, разпространявайки се от заразени животни до хора, а полицията затвори пазари за диви животни в Източен Китай.

 

Китай постигна напредък в наблюдението и откриването на инфекциозни заболявания след SARS и засили контрола върху продажбата на екзотични животни, които се консумират в някои части на страната. И все пак пазарите, които могат да представляват място за потенциално смъртоносни зарази, остават популярни в много градове в Азия.Новият вирус има инкубационен период от около две седмици, преди заразените да започнат да проявяват симптоми, които наподобяват настинка или грип, според американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

investor.bg

 

На Острова пускат монета за Brexit

Коментари

Новини Варна