IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
18:20 | 27 януари 2020
Обновен: 17:53 | 17 април 2024

Момиче на колело? Табу в закостенялото общество на Пакистан

Група жени обаче е решила да се пребори с този предразсъдък

По материала работи: Пламен Янков
Момиче на колело? Табу в закостенялото общество на Пакистан

Жена на велосипед - в Пакистан тази гледка е табу. За местното общество жената да седне така разкрачена е крайно некултурно, пише dnes.bg.

 

Група жени обаче се опитват да се преборят с този стереотип. Те са основали колоездачен клуб за девойки. Сред тях е и 11-годишната Рехмат, която старателно се грижи за колелото си.

 

В началото тя дори не можела да кара, а само бутала, но имала голямо желание. За съжеление обаче в обществото в Пакистан не се гледа с добро око на тези спортни пориви.

 

"Родителите, които позволяват на дъщерите си да карат велосипед трябва хубаво да помислят", казва един пакистанец.

 

В обществото на Пакистан жените, които се социализират, все още се смятат за заплаха за реда и морала. За да се преборят с тази нагласа няколко жени са основали кафенето "Момичетата на Ляри"  и организират колоездачни обиколки само за девойки

 

"В началото много ни тормозеха. Някои момчета дори ни бутаха от колелата, но ние продължихме напред. за нас е важно да окурражим момичетата и да им покажем как могат да спортуват", обяснява пред DW Зулека Давууд, основателка на клуба.

 

Те живеят в Ляри - беден и консервативен район на Карачи, където много места са доста опасни, особено за жени, още повече на велосипед.

 

Нагласите обаче постепенно се променят. Това важи и за родителите на Рехмат, които се колебаели дали да разрешат на момичето да се запише в клуба. Майка й признава, че семействата били против. Но също така иска дъщеря й да излиза навън и да се развива.

Коментари

Новини Варна