IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Свят
19:50 | 28 януари 2020
Обновен: 22:29 | 22 април 2024

Два метра са достатъчни за заразяване с коронавирус

Възможно е човек да се зарази и по контактен път

По материала работи: Пламен Янков
Два метра са достатъчни за заразяване с коронавирус

Заразяването с новия китайски коронавирус, който предизвиква пневмония от нов тип, може да се случи и от разстояние от два метра, съобщи Нова телевизия, цитирана от dnes.bg.


"Всички трябва да носят защитни маски и максимално да съкратят броя на близките контакти, за сегашния момент под близки разбираме на разстояние от един до два метра" , коментира Ли Синван,представител на Държавната комисия по въпросите на здравеопазването, цитиран от в. "Женмин жибао".


Той уточни, че коронавирусът се разпространява предимно по въздушно- капков път, но има възможност и човек да се зарази по контактен път.

 

"Ако вирусът попадне на кожата на ръцете ви и по невнимание потъркате очите си, можете да се заразите. Затова е необходимо да се носи защитна маска, да се мият старателно ръцете - това снижава риска от разпространение на вируса и заразяване с него", каза Ли Сиван на брифинг.

 

На 31 декември Китай уведоми Световната здравна организация за нов неизвестен тип пневмония в Ухан. На 7 януари беше установен и причинителят- коронавирус 2019-nCoV. Новият коронавирус достигна Южна Корея, Тайван, Тайланд, Непал, Виетнам, Саудитска Арабия, Сингапур, САЩ, Канада, Франция и Австралия.

 

Смъртните случаи от вируса достигнаха 106, а броят на заразените нарасна на 4547.

Коментари

Новини Варна