IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Свят
09:01 | 28 януари 2020
Обновен: 19:15 | 9 април 2024

Разказ от първо лице на българка в Ухан - епицентърът на коронавируса

Преслава Пешкова е студентка, която учи в Щутгарт, но при обмен на студенти се озовава в Китай и по-точно в сърцето на заразата

По материала работи: Пламен Янков
Разказ от първо лице на българка в Ухан - епицентърът на коронавируса

Трима българи са блокирани в китайския град Ухан заради епидемията от коронавирус. Преслава Пешкова е студентка, която учи в Щутгарт, но при обмен на студенти се озовава в Китай и по-точно в сърцето на заразата - Ухан, предаде NOVA.

 

"Мога да излизам извън кампуса, но си седя в стаята. В четвъртък затвориха града и оттогава чакаме. Всички студенти са във ваканцията заради новата година в Китай. От Университета ни доставят храна в кампуса, така че не ни се налага да излизаме. Досега не ми е известно някой от студентите да се е разболял и при всяко влизане ни мерят температурата", разказва Преслава.


Тя обясни, че всеки човек от Европа иска да се завърне по родните си места, но им е забранено. "Изобщо не можем да стигнем до летището. Преди дни градът беше сравнително пуст, тъй като повечето хора са се изнесли по родните си градове заради празниците. Може би около 90% от хората носят маски", каза още Пешкова.

 

По думите ѝ за опасния вирус студентите в кампуса се информират от медиите. Според нея хората в Ухан се прекалява с истерията около вируса.

 

"С вируса се прекалява, както обикновено. Раздаваха ни китайски чай, с който да предпазим имунната ни система. Месните и животински продукти трябва да са добре сварени. Днес трябваше да си тръгнат американците, но това не се случи. Утре излита по план самолетът на французите, но не сме сигурни дали и това ще се случи", заяви Преслава.

Коментари

Новини Варна