IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
08:24 | 15 февруари 2020
Обновен: 14:39 | 17 април 2024

Туристическите обекти в Китай пустеят заради коронавируса

Не само бизнесът страда от епидемията...

По материала работи: Пламен Янков
Туристическите обекти в Китай пустеят заради коронавируса

Коронавирусната епидемия продължава да се разпространява и китайската културна и туристическа индустрия не е пощадена. Докато провинция Хубей и столицата ѝ Ухан са най-силно засегнати, цялата страна е на ръба, а културните й дейности почти замряха, съобщава "Дойче веле", цитиран от dnes.bg.

 

“Чувството за криза нараства драстично”, казва Дю Сиюн, 42-годишен художник, куратор, изкуствовед и помощник директор на музей в Шанхай и допълва: “Хората вярват, че ще има значителни негативни последици за културата и туризма”

 

Коронавирусните страхове са затворили голяма част от залите в Китайската галерия, дори отвъд континента. Хюнконгският панаир Art Basel, планиран за средата на март, който е един от най-известните панаири на изкуства в света и най-важният център за модерно изкуство в Азия, беше отменен и отложен за следващата година.

 

В източната част на китайската столица Пекин се намира оживеният квартал на изкуствата „Дашанци”, известен още като 798 Art Zone. Малките занаятчийски магазини изпълват улиците, а галериите показват изложби на стара фабрична площадка. Някои от най-известните художници в Китай показват тук съвременно изкуство и мултимедийни инсталации – от фотография и видеозаписи до картини и скулптури.

 

Хуанг Мин, китайска художничка, която вече е показвала своите работи в галериите в Берлин, има планове за самостоятелна изложба през юли в Германия. „Надявам се дотогава животът да се върне към нормалното“, казва художничката. “В момента животът тук протича, все едно някой е натиснал бутона за „пауза”, споделя младата жена.

 

Културната парализа засяга и събития извън Китай. Новогодишният концерт „Национални съкровища“ на Китайската опера, който трябваше да се проведе на 19 февруари в Берлин, беше отменен, тъй като музикантите и изпълнителите нямат право да напускат страната. Китай силно ограничи участието си в 70-ия Берлински международен филмов фестивал, който започва на 20 февруари.

 

Много от основните туристически обекти в Китай, включително Дисниленд – Шанхай, части от Голямата китайска стена, гробниците на Минг и Пагодата на Yinshan, затвориха вратите си за посетители.

 

През 2018 г. китайската туристическа индустрия генерира оборот от 900 милиарда долара (829 милиарда евро; 6,8 трилиона китайски юана), което допринесе с 11% за общия икономически растеж, според германския вестник „Handelsblatt”. Същата година около 63 милиона чуждестранни туристи са посетили Китай.

 

С избухването на коронавирусната епидемия, която взема все повече жертви всеки ден, строгите изисквания за пътуване и задължителните карантини, които влязоха в сила, тази година може да бъде катастрофална за културния живот и туризма в Китай.

 

Кристиан Шмит, немски журналист, който живее в Пекин от 2005 г., води дневник за германския вестник „Der Freitag” и разказва за това как животът в китайската столица е спрял.

 

„Културните събития са отменени, театрите и музеите са затворени, а кинопремиери няма”, казва той. Шмит и съпругата му напускат рядко апартамента си, носейки маски, очила и ръкавици. "Единственото място, където можеш да срещаш хора са супермаркетите", казва Шмид.

Коментари

Новини Варна