Застой на германската икономика - признак за трудности на Европа
Данните показват най-слаб растеж от 2013 г.
Публикувана: 14 Feb 2020 | 15:59

Икономиката на Германия в края на миналата година изпадна в застой след спад на производството и износа, показват официалните данни, цитирани от АП.

 

Нулевият растеж подчертава предизвикателствата пред най-голямата икономика на Стария континент на фона на американско-китайския търговски спор и Брекзит.
 

Данните за икономическото представяне на Германия и еврозоната показват най-слаб растеж от 2013 г., когато регионът се бореше с дългова криза, която постави под риск бъдещето на еврото.

 

Статистическата агенция на Германия съобщи, че икономиката на страната е отчела нулев растеж през последното тримесечие на 2019 г. и посредствено разширяване на БВП от 0,6% за цялата година. Еврозоната пък регистрира 0,1 на сто растеж през четвъртото тримесечие на 2019 г.

 

Неприятностите на Германия са основен проблем за 19-членната еврозона и Европейската централна банка, която се опитва да стимулира ръста и инфлацията с негативни лихви и стимули.
 

През последните години производството и износът бяха част от причините за растежа на германската икономика, но сега отчитат забавяне. Потреблението и бизнес услугите се представят по-добре и не позволяват на страната да изпадне в рецесия.

 

Трите най-големи икономики в Европа са в застой или са се свили през последните три месеца на миналата година.

news.bg

 

Коментари ( 0 )