IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
09:58 | 16 февруари 2020
Обновен: 08:27 | 20 април 2024

Полша: Русия е заплаха за Европа, нека се обединим със САЩ

Русия призова за култивирането на фантома "руска заплаха"

По материала работи: Слав Велев
Полша: Русия е заплаха за Европа, нека се обединим със САЩ

Полският министър на външните работи Яцек Чапутович на конференцията по сигурността в Мюнхен заяви, че Русия представлява сериозна заплаха за западните интереси. Той каза това на брифинг, коментирайки думите на френския президент Еманюел Макрон, че санкциите, наложени на Руската федерация, не са довели до резултати и сериозно са навредили на самите европейци, цитира думите му TACC.

 

"Ние не споделяме тази позиция. Ние вярваме, че санкциите трябва да се запазят. Докато Русия не се върне по пътя на спазването на международното право, ние трябва да работим заедно, за да я принудим да направи това, поне да покажем недоволството си. Тези изявления са преждевременни", счита Чапутович.

 

"Смятаме, че Русия е много сериозна заплаха, че е сериозен играч, действащ в ущърб на интересите на Запада, в ущърб на демокрацията. Ето защо Европа и Европейският съюз трябва да се обединят тук с други държави, предимно със САЩ", смята полският външен министър, пише агенция "Фокус".

 

Руският министър на външните работи Сергей Лавров на конференцията по сигурността в Мюнхен призова за прекратяване на култивирането на фантома за „руска заплаха“ и създаване на диалог по въпросите на сигурността в Европа, основан на „принципа на неделимостта на сигурността“, който е залегнал в Заключителния акт от Хелзинки от 1975 г., Парижката харта за Нова Европа от 1990 г. и декларацията на срещата на върха на ОССЕ в Астана за 2010 г.

 

Според руския министър кризата на доверието рязко се усеща в европейските дела. "Ескалацията на напрежението, разширяването на военната инфраструктура на НАТО на изток, безпрецедентният мащаб на ученията по руските граници, изпомпването на бюджетите за отбрана извън всякаква мярка - всичко това поражда непредсказуемост. С тези оръжия се създава структура на противопоставяне от времето на Студената война, отбеляза Лавров

 

Dnes.bg

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна