IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Свят
10:06 | 18 февруари 2020
Обновен: 23:11 | 22 април 2024

Помпео: Независимостта на Косово е решаваща за Западните Балкани

САЩ подкрепя Косово

По материала работи: Пламен Янков
Помпео: Независимостта на Косово е решаваща за Западните Балкани

Американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че суверенитетът и независимостта на Косово остават решаващи за сигурността и стабилността на Западните Балкани, предаде БГНЕС, цитирана от dnes.bg.

 

"След последните парламентарни избори и сформирането на правителството, Косово има нова възможност да реализира пълния си потенциал както за своите граждани, така и за съседните страни", заявяват от Държавния департамент.


В своята поздравителна нота за независимостта на Косово, Помпео подчерта силното партньорство между двете страни.

 

"Съединените щати подкрепят Косово по пътя към интеграция в трансатлантическите институции и ще продължат да работят за укрепване на върховенството на закона, премахване на корупцията и насърчаване на икономическия просперитет за всички граждани на Косово", се казва в поздравителния текст на Помпео за Деня на независимостта на Косово.

 

Той посочва, че "Съединените щати са окуражени от последните събития, които сигнализират за стъпка към засилване на инвестициите, туризма и търговските и междуличностните връзки със Сърбия, поставяйки основата за по-нататъшен напредък към цялостна нормализация в близко бъдеще".

 

Декларацията за независимост бе приета от парламента на Косово на 17 февруари 2008 г.

Коментари

Новини Варна