IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
11:21 | 18 февруари 2020
Обновен: 23:12 | 22 април 2024

Турция осъди отношението на Гърция към етническите турци

Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу

По материала работи: Пламен Янков
Турция осъди отношението на Гърция към етническите турци

Турция решително осъжда позицията на гръцкия президент Прокопис Павлопулос, който нарече представителите на турската общност в страната „гръцко мюсюлманско малцинство“. Това заяви турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, цитиран от Дарик.

 

Той коментира изявлението на гръцкия държавен глава, който посети на 16 февруари Западна Тракия, където компактно живеят етнически турци, предаде Анадолската агенция.

 

„Президентът на страна, която се представя в света като „люлка“ на демокрацията, отново нарече турците мюсюлмани „мюсюлманско малцинство“, което противоречи на многобройните решения на Европейския съд за правата на човека. Каквото и да говорят, турското малцинство в Западна Тракция от векове е било и остава турска общност“, написа Чавушоглу в Туитър.

 

Правителството на Гърция твърди, че Лозанският мирен договор от 1923 г. не предполага термина „турско малцинство“ и по тази причина не признава националната идентичност на етническите турци в страната. 

Коментари

Новини Варна