IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Свят
19:00 | 19 февруари 2020
Обновен: 10:14 | 15 април 2024

Турция: Въпрос на време е да започнем операция в Идлиб

Русия: Това би бил най-лошият сценарий

По материала работи: Пламен Янков
Турция: Въпрос на време е да започнем операция в Идлиб

Турция заяви, че е готова да започне военна операция в сирийската провинция Идлиб. Русия реагира, че това би бил най-лошият сценарий.

 

Турция няма да се поколебае да се погрижи сама за безпокойствата си около сигурността, ако други държави от региона не успеят да я уверят по този въпрос, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от електронното издание "Дейли сабах".

 

"Само въпрос на време е, преди да започне нова операция в Идлиб, Северозападна Сирия", заяви още Ердоган пред депутатите от своята партия на справедливостта и развитието (ПСР).


"В момента отправяме последни предупреждения. За съжаление не успяхме да постигнем желания резултат било в нашата страна, било в Русия", каза още президентът.

 

"Турция извършва всякакъв вид подготовки по въпроса за Идлиб. Някоя нощ внезапно може да дойдем. Една операция в Идлиб е въпрос на време. Решени сме на всяка цена да превърнем Идлиб в сигурно място както за Турция, така и за жителите на района", заяви още Ердоган.

 

Междувременно прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков определи като най-лош сценарий за развитие на събитията в Идлиб евентуална операция на Турция в Сирия, ако тя се провежда срещу законните власти и въоръжените сили на Сирия.

 

„Да не изхождаме от най-лошите сценарии“, каза Песков в отговор на журналистически въпрос как ще реагира Русия, ако Ердоган започне военна операция в Сирия, предаде ТАСС.

 

Говорителят на Кремъл отбеляза, че Русия ще продължи контактите си с турската страна, за да не позволи развитие на ситуацията в Идлиб към по-нататъшно нагнетяване на напрежение.

Коментари

Новини Варна