IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
09:32 | 20 февруари 2020
Обновен: 23:15 | 22 април 2024

Главният прокурор на Хърватия се оказа масон, хвърли оставка

Членството му не било повлияло на работата му, твърди Йеленич

По материала работи: Пламен Янков
Главният прокурор на Хърватия се оказа масон, хвърли оставка

Главният прокурор на Хърватия Дражен Йеленич подаде оставка под натиск, оказан от премиера Андрей Пленкович, след като публично призна, че е масон, предаде Франс прес.

 

В прощално изявление Йеленич декларира, че членството му в разрешена от закона организация по никакъв начин не е повлияло на работата му на обвинител номер 1 на Хърватия.

 

От своя страна премиерът Пленкович призна, че няма нищо незаконно в това, че Йеленич е масон, но все пак било трудно той да продължи да е на тази длъжност. И че правителството щяло да го уволни, ако той не се беше оттеглил сам.

 

В Хърватия главният прокурор се избира от парламента по предложение на правителството и може да бъде отстраняван от поста при определени нарушения или несправяне с работата. Това пак е прерогатив на парламента и може да стане по предложение на правителството, посочва БНР, цитирано от dnes.bg.

Коментари

Новини Варна