IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:28 | 22 февруари 2020
Обновен: 03:36 | 2 март 2024

Русия твърди, че САЩ стои зад епидемията с коронавируса

Починали са над 2300 души, предимно в Китай

По материала работи: Пламен Янков
Русия твърди, че САЩ стои зад епидемията с коронавируса

 

Американски правителствени служители заподозряха Русия за това, че разпространява фалшиви новини за коронавируса, като така подкопава международните усилия за борба с епидемията, предаде АФП, цитирана от Дарик.

 

Информацията идва, след като хиляди профили в социалните мрежи, предимно на хора от Русия, разпространяват информация в подкрепа на теорията на конспирацията, че САЩ стои зад епидемията с новия коронавирус. По този начин Русия руши имиджа на САЩ, и се възползва от международните здравни проблеми, казват американските служители.

 

Според разследване на американските власти хиляди фалшиви руски профили в социалните мрежи Twitter, Facebook и Instagram, все повече коментират, че ЦРУ стои зад епидемията, отнела живота на над 2300 души, предимно в Китай.

 

"Целта на Русия е да сее раздори, да подкопава имиджа на американските институции, и да разпространява фалшиви новини чрез нереални профили", заяви Филип Рийкър, изпълняващият длъжността помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия. По думите му с фалшивата информация Русия целяла да застраши обществената безопасност, като разсейва вниманието от борбата на властите за справяне с вируса.

Коментари

Новини Варна