IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:25 | 23 февруари 2020
Обновен: 10:12 | 15 април 2024

Обречени ли са коалите?

Животните са пред измиране като вид в австралийския щат Нови Южен Уелс

По материала работи: Слав Велев
Обречени ли са коалите?

Опустошителните горски пожари в Австралия причиниха смъртта на милиони животни. При това последствията може и да са дългосрочни: в някои региони коалите са застрашени от измиране.Коалите са пред измиране като вид в австралийския щат Нови Южен Уелс след опустошителните пожари миналата година. Според последните преброявания, броят им там катастрофално е намалял – с 80-85 процента, каза пред парламентарна комисия в Сидни Стюарт Бланч от екоорганизацията WWF.

 

"Нашите данни показват, че няма да бъде изненада, ако установим, че в резултат от пожарите и сушата са загинали 10 000 коали", каза той пред депутатите. В Нови Южен Уелс някои от подвидовете коали могат да изчезнат до 2050 година, ако не и по-рано, допуска той. А биоложката Кейра Янгентоб от Австралийския национален университет поясни, че пожарите, сушата и обезлесяването са отнели много площи от естествените ареали на двуутробните животни.За същото още миналата седмица би тревога специализиран съвет, който се занимава с отражението на пожарите върху животинското многообразие в Австралия. Експертите настояват за спешни мерки и за изработване на стратегия за възстановяване на засегнатите региони. Миналия месец екоминистърката Сюзън Лей каза, че в определени области на Австралия коалите може би трябва да бъдат обявени за застрашен вид.

 

Пожарите засегнаха и много хора. 14 процента от австралийците са пострадали директно, което означава, че къщите им са изгорели, били са съборени или поне засегнати от огъня, или пък че те самите са били принудени да бягат от пожарите - такива са данните, събрани от Австралийския национален университет в столицата Канбера. Според същото проучване, две трети от австралийците са усетили бедствието на гърба си. А това са близо 18 милиона души! От пожарите те са пострадали не пряко, а косвено: наложило се е да променят плановете си за пътувания и ваканции, техни близки, роднини и приятели са изгубили дом и имущество. Ръководителят на изследването Николъс Бидл твърди, че на много австралийци ще им трябват още доста години, за да се справят с последствията. По време на пожарите бяха опустошени около12 милиона хектара земя - площ, която е по-голяма от територията на България. Загиналите са най-малко 33 души, разрушени са хиляди къщи. Някои от пожарите все още тлеят, макар че силните валежи потушиха повечето огнища.

Дойче Веле  

 

 

Круизните кораби - "солено" пътуване при лоша хигиена и болести

 

Коментари

Новини Варна