IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
14:02 | 24 февруари 2020
Обновен: 23:23 | 22 април 2024

Партията на Меркел търси изход от кризата след разгрома в Хамбург

Ръководството на ХДС се събира на среща в понеделник, като очакванията са след нея да има повече яснота за бъдещето на управляващата сила

По материала работи: Пламен Янков
Партията на Меркел търси изход от кризата след разгрома в Хамбург

ХДС получи 11,2% от гласовете в неделя, спад от над 4 пр. п., показват данни на телевизия ARD. Управляващата Социалдемократическа партия успя да си спечели категорична победа с 38,5%, въпреки че и нейните резултати са значително по-слаби спрямо 45,6% преди пет години.

 

Вестник Bild определи вота като погром за ХДС, чиято битка за ръководния пост повдигна въпроса и за бъдещето на най-голямата европейска икономика. Нейното начало бе поставено, след като настоящият партиен лидер Анегрек Крамп-Каренбауер заяви, че не пуска поста. Това означава, че партията остава без кандидат за канцлерската длъжност на следващите избори през 2021 г.
 

До решението на АКК, както е известна тя в Германия, се стигна заради заигравката в крайнодесните в Тюрингия – ход, който за малко да струва дори целостта на управляващата коалиция в Берлин.
 

„Слабите резултати за дясноцентристката ХДС на Меркел... увеличават натиска върху партията за решаване на лидерската криза бързо“, посочва анализаторът на Berenberg Холгер Шмидинг.
 

На национално ниво Зелените са на второ място след консервативния блок на Меркел и се очаква да изиграят роля в следващото федерално правителство, пише Investor.bg.
 

Крамп-Каренбауер ще направи изявление пред репортери след срещата на ръководството на ХДС, като очакванията са да бъде зададена времева рамка за взимане на решение за лидер и евентуален кандидат за канцлерския пост.
 

Германската телевизия n-tv съобщи по-рано, че партията ще проведе извънреден конгрес през пролетта за избор на лидер, позовавайки се на източници от ХДС. Според информацията това ще стане или на 25 април, или на 9 май.
 

Междувременно някои сили в партията настояват за сключване на споразумение между водещите претенденти за лидерския пост в опит да се предотврати задълбочаване на битката за власт.
 

„Ако проработи постигането на споразумение между Фридрих Мерц, Армин Лашет и Йенс Шпан, то тогава ще имаме решение много скоро – незабавно“, посочи Томас Щробл, член на борса на ХДС в интервю в понеделник. Според него това ще е най-добрият вариант, въпреки че в момента шансовете изглеждат малки.


Още по темата: Поражение за Меркел на местните избори в Германия

Коментари

Новини Варна