IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Свят
16:07 | 26 февруари 2020
Обновен: 08:16 | 27 февруари 2024

"Росия-24" ще излъчи имената на над 12 милиона войници, загинали във Втората световна война

Така ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от края на конфликта

По материала работи: Ставри Таргов
"Росия-24" ще излъчи имената на над 12 милиона войници, загинали във Втората световна война

Руската национална телевизия "Росия-24" ще изписва до 8 май т. г. в непрекъсната бягаща лента на екрана имената на над 12 милиона съветски бойци, паднали по фронтовете на Втората световна война. Така ще бъде отбелязана 75-ата годишнина от края на конфликта, предаде "Франс прес".

 

Инициативата бе свързана с Деня на защитника на отечеството, отбелязван в Русия на 23 февруари. В течение на 76 дни имената на 12 677 857 бойци ще текат по екрана денонощно - по 121 400 имена дневно, 6070 имена всеки час, 100 имена всяка минута, съобщи телевизията в комюнике.

 

Проектът под наслов "Помним всекиго" е белег за първостепенното значение, придавано в Русия на Великата Отечествена война, както наричат там конфликта между Съветския съюз и нацистка Германия - източник на огромна гордост и основен стожер на патриотизма, прокламиран от Кремъл, посочва АФП.

 

Победата на СССР бе извоювана с цената на множество жертви - около 27 милиона по официални данни.

 

Оранжево-черна ивичеста лента в цветовете на Св. Георги, станала символ на победата над нацистите, заема вече една трета от пространството вдясно на екрана в предаванията на "Росия-24"; там във всеки момент са изписани имената на 10 войници, подредени по азбучен ред и звания.

 

Телевизията уверява, че проектът "създава фактологична база, възпираща всеки опит да се фалшифицира историята на войната".

 

Руските власти редовно осъждат от години насам забравата, в която тънат според тях жертвите, дадени от Съветския съюз по време на войната, напомня АФП.

 

На 9 май - датата, официално смятана в Русия за край на войната с нацистка Германия, страната ще отбележи 75-ата годишнина от победата в присъствието на многобройни чуждестранни лидери.

 

БНР

Коментари

Новини Варна