IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Свят
18:08 | 28 февруари 2020
Обновен: 09:16 | 16 март 2024

Гръцките граничари разпръснаха мигрантите на границата с Турция със сълзотворен газ

Анкара реши да отпусне контрола върху потока от бежанци

По материала работи: Пламен Янков
Гръцките граничари разпръснаха мигрантите на границата с Турция със сълзотворен газ

Граничните служители на Гърция на североизточната граница на страната са използвали сълзотворен газ, за да разпръснат тълпа от около 500 мигранти, които се опитвали да влязат в Европейския съюз, след като Анкара реши да отпусне контрола върху потока от бежанци, пише атинското издание "Kathimerini", цитирано от Дарик.

 

Турските гранични служители „изчезнаха след тази сутрин“, заяви кметът на гръцкия граничен град Орестиада, Василис Мавридис, като добави, че мигрантите са опитали да влязат през затворения по-рано контролно-пропусквателен пункт "Кастаниес".

 

Това е първият път, в който толкова голяма група мигранти и бежанци се опитва да прекоси масово границата, като това действие се разглежда от Атина като последствие от решението на Анкара да позволи на бежанците свободно да пътуват към граничните пунктове в опит да достигнат до ЕС.

 

Според източници от границата на вестника, патрулите и граничарите по нея са били увеличени, а по бреговете на река Еврос е била разпъната бодлива тел.

 

 

Граничните служби и полицията в региона бяха увеличени, след като на място бяха изпратени подкрепления от други части на гръцка Тракия и Македония. Бреговата охрана също е нащрек за нови опити за прекосяване на границата от Средиземно море.

 

По-рано турски държавен служител, цитиран от Reuters заяви, че страната му повече няма да спира бежанците да пътуват към Европа по земя и море. Коментарите му дойдоха с видеоматериали от социалната мрежа, разпространени от турските медии, които показват стотици мигранти и бежанци, които се придвижват към границата с Гърция и България.

Коментари

Новини Варна