IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Свят
12:00 | 28 февруари 2020
Обновен: 19:00 | 9 април 2024

Цените на петрола отчитат най-резкия си спад за последните години

Пазарните стойности на Брента отново достигат около 50 долара за барел

По материала работи: Пламен Янков
Цените на петрола отчитат най-резкия си спад за последните години

Цените на петрола се понижават за шеста поредна сесия в петък, отчитайки общо около 12-процентов седмичен спад. Това е най-рязкото понижение на пазарните стойности за последните повече от четири години, информира агенция Ройтерс, цитирана от Investor.bg.
 

Основното притеснение на търговците в момента е, че бързото разпространение на коронавируса в световен мащаб ще повлияе негативно върху търсенето на петрол в дългосрочен план. Вирусът, причинил смъртта на над 2700 души в Китай, е открит в други 46 страни, в които са били регистрирани и 57 смъртни случая. Инвеститорите се притесняват, че епидемията може да се превърне в пандемия и да нанесе пагубен удар върху глобалната икономика.
 

Цената на международния бенчмарк Брент се понижава с 1,40 долара или 2,68% до ниво от 50,78 долара за барел. От своя страна, фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за 45,65 долара за барел, което е понижение от 1,53 долара или 3,25%.
 

Пазарните стойности на суровия петрол тип Брент се понижиха около 2% в четвъртък и с около 12% на седмична база. Това е най-бързият им седмичен спад от средата на януари 2016 г. От друга страна цената на WTI регистрира понижение от около 13% за седмицата – най-голямото от ноември 2014 г.
 

От Световната здравна организация заявиха в четвъртък, че всички страни трябва да се подготвят за борба с коронавируса.
 

Американските здравни служители призоваха обществеността да започне подготовка за разпространението на заразата в САЩ по-рано тази седмица.
 

Търговците на петрол се надяват, че държавите от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и техните съюзници ще успеят да се договорят за допълнителни съкращения върху добива в отговор на заразата.
 

Следващата официална среща на представителите на ОПЕК+ ще бъде във Виена на 5-и и 6-и март.
 

„Вече вярваме, че производителите трябва да направят много по-големи съкращения от препоръчаните от техническия панел от експерти 600 000 барела на ден, ако искат наистина да повишат цените“, казва анализаторът на Jefferies Джейсън Гамел.
 

„Необходимо е намаление от поне 1 милион барела на ден за второто тримесечие, за да се смекчи натрупването на запаси. Признаваме, че подценихме влиянието на заразата върху търсенето през последните няколко седмици“, добави той.
 

От своя страна цената на златото бележи спад от 1,01% до ниво от 1625,90 долара за тройунция.


Четете още: В Южен Китай спират да ядат кучета и котки

Коментари

Новини Варна