IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Свят
13:42 | 28 февруари 2020
Обновен: 03:38 | 2 март 2024

Турската лира поевтиня до 17-месечно дъно

Това се случи след ескалацията Анкара-Москва

По материала работи: Пламен Янков
Турската лира поевтиня до 17-месечно дъно

Свидетели сме на огромна разпродажба на турските пазари, докато Анкара и Москва са на прага на пряк сблъсък в Сирия. Въздушен удар на сирийския режим уби поне 33 турски войници в четвъртък. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Вероника Денизова.


„Лирата поевтинява до най-ниското си ниво от септември 2018 г. насам“.


„Borsa Istanbul регистрира най-голямото си понижение от юни 2013 г. в началото на сесията, когато отслабва с над 10%“, посочи още Демокан. Тя добави, че малко по-късно индексът е възстановил част от загубите си, но все още понижението му е значително, а банковият сектор е най-слабо представящият се в него.


„Световните финансови пазари, включително и Турция, вече са под огромен натиск заради притесненията около разпространението на епидемията от коронавирус“.


Демокан отбеляза, че по-късно днес предстои среща на страните членки НАТО, след като Турция апелира за подкрепа от алианса и Европейския съюз заради конфликта в Идлиб.


„На карта е заложена и съдбата на сирийците, които вероятно ще потърсят убежище в Турция, бягайки от Идлиб“.


„Междувременно Турция заплаши да наводни ЕС с бежанци, като каза, че повече не може да ги удържа. В турските медии вече се появиха кадри на бежанци, отправили се към границата“, коментира още Демокан.


Четете още: Напрежение между Турция и Сирия: 22 турски войници загинаха

Коментари

Новини Варна