IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
14:17 | 2 октомври 2014
Обновен: 13:37 | 18 април 2024

Птиците край Варна измират

Птиците край Варна измират

По материала работи: Деян Михайлов
Птиците край Варна измират

Наблюдават се драстични спадове в популациите на много птици край Варна. Това алармира пред вестник „Черно море“ Ивайло Иванов от местния клон на Българското дружество за защита на птиците.
Иванов бе помолен да коментира наскоро разпространения докрад, според който от 1970 до 2010 г. има 39% спад в броя на животните, обитаващи сушата и моретата, а популацията на видовете в прясната вода е намаляла със 76%. Като цяло броят на бозайниците, птиците, влечугите, амфибиите и рибите по цялата планета средно е на около половина от това, която е бил преди 40 години, се посочва в тревожния доклад.
Спадът от 52% потвърждава, че човешкият вид консумира природното изобилие много по-бързо от възстановяването му, предупреждават природозащитниците.
Сравнително скоро изчезна орелът-рибар. Този вид обитаваше местност край язовир Цонево. Тук страшното е, че този вид изчезна и за цяла България. Всичко това се дължи на човешката дейност, категоричен е Ивайло Иванов.
Когато Варненското езеро е било сладководно, край него са живели чапли, днес за съжаление такива птици вече няма, казва природозащитникът.
Той предупреди, че използването на различни пестициди и препарати за обработка на растения и почва може да изгони и унищожи завинаги даден животински вид от местообитанието му. На пръв поглед районът изглежда нормално, но там не живеят животни, за тях става пустиня, добави Ивайло Иванов.

Деян Балев

Коментари

Новини Варна