IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
17:35 | 24 октомври 2014
Обновен: 00:59 | 16 април 2024

Меморандумът за Карадере е законен

Следващата седмица се очакват оставки в министерството на околната среда и водите

По материала работи: Лиляна Трънкова
Меморандумът за Карадере е законен

Петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли жалбата на част от протестиращите от „Да спасим Карадере”, които обжалваха меморандума между държавата и „Мадъра Юръп” АД за изпълнение на приоритетен инвестиционен проект " Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт" в местността Карадере, гр. Бяла.
В своето определение съдът доказа и прие, че оспорващите нямат правен интерес от оспорване. Това значи, че протестиращите „зелени” могат да се месят в инвестиционния проект само, ако са собственици. И вместо да протестират, да си "закупят терените и да си отглеждат пущинаци", пише в прессъобщението на ВАС. Съдът също приема, че върху терените на „Мадъра Юръп” АД могат да бъдат реализирани инвестиционни проекти след реализиране на процедурите по двата биологични закона – ЗООС и ЗБР. В това свое тълкувание съдът показа на министъра на околната среда и водите, че искането й до прокуратурата за отмяна на ПУП Бяла-север е несъстоятелно. По тази причина НАБЧ  иска оставките на специалистите в юридическия отдел към министерството, които са дали становище на министъра да поиска отмяна на ПУП Бяла-север. Очакваме оставките да бъдат подадени и приети следващата седмица. Ако оставките не бъдат подадени НАБЧ обмисля протести пред МОСВ.
НАБЧ обръща сериозно внимание на сегашния министър на ОСВ и бъдещия министър на ОСВ, че е време да се спре практиката псевдо-зелени активисти задкулисно да се срещат по кабинетите в министерството с министър, заместник-министри и администрация и да договарят мероприятия водещи до регрес в развитието на Черноморието и брутално да ощетяват работещите и инвестиращите хора по Черноморието.             

 

Коментари

Новини Варна