IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
09:17 | 24 октомври 2014
Обновен: 08:40 | 28 март 2024

Общината взема и 132 имота в Морската градина

Проблемът идва от одържавените терени по Закона за одържавяване на едрата градска покрита недвижима собственост

По материала работи: Златина Добрева
Извадка от кадастралната карта на Варна за местността Салтанат.

Община Варна ще депозира поредното искане към областния управител и Министерския съвет за предоставяне на недвижими имоти частна и публична държавна собственост в местността Салтанат за безвъзмездно управление в полза на община Варна. Предложението е входирано от кмета Иван Портних в комисията по собственост и стопанство към местния парламент в града. Това е второ поред подобно искане, което влиза за обсъждане в Общинския съвет само в рамките на два дни. Във вторник местните парламентаристи разгледаха и одобриха докладна на градоначалника за актуване на 118 имота в кв. “Чайка” от държавна в общинска собственост.
Сега става въпрос за предоставяне за безвъзмездно управление на 132 терена, разположени в Приморския парк в града в частта му от Зоологическата градина на юг до местността Горчивата чешма на север и ската към крайбрежната алея на изток.
Тук положението е същото, както в кв. “Чайка”. Една част от имотите в местността, която попада в границите на Приморския парк, са одържавени по Закона за одържавяване на едрата градска покрита недвижима собственост и възстановени на бившите собственици, а останалата част са отчуждени по Закона за планово изграждане на населените места за предвиденото мероприятие Парк „Отдих и култура“, което е осъществено. Вторите също са държавна собственост.
Всяка година община Варна изразходва значителни средства от бюджета си за озеленяване, благоустрояване, поддръжка, ремонт и изграждане на ново улично осветление, рехабилитация на алейна мрежа, сметосъбиране и други дейности на територията на местността. Проблемът е, че местната власт няма правното основание да инвестира общински пари в държавни имоти. Именно поради тази причина кметът предлага местният парламент да му възложи да проведе необходимите процедури и сключване на договор за приемане на въпросните частни и публични държавни имоти.
Според приложения списък общият брой на имотите е 132. 129 от тях са частна държавна собственост, а 3 са публична държавна.
Любомир Михайлов

Коментари

Новини Варна