IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
13:31 | 27 октомври 2014
Обновен: 23:01 | 28 март 2024

Темида ни привиква с SMS

Новата услуга засега работи само в апелативния и окръжния съд

По материала работи: Лиляна Трънкова
Темида ни привиква с  SMS

Пилотно въвеждане на SMS известяване при настъпване на събития по дела въведоха Апелативен съд Варна и Варненския окръжен съд. Новата електронна услуга е планирана, внедрена и активирана от "Информационно обслужване " АД Варна и на практика разширява функционалните възможности на уеб портала на съдилищата от апелативния район.
Служителите на Темида ще разпращат SMS-и при различни събития, свързани с делата – при насрочване на дело, пренасрочване на дело,
вписване на закрито разпоредително заседание с резултат "без движение" или "спиране", вписване на краен съдебен акт и на мотивите към него, регистриране на съпровождащ документ, регистриране на документи за обжалване или протест.
За да има ред и яснота, потребителите задължително трябва да уведомят за кое от посочените събития биха искали да получат SMS известие. Тази съдебна услуга е за оторизирани потребители на уеб портала на Апелативен район Варна, но всеки потребител може да се възползва от новата електронна услуга, като за повече информация може да се свърже предварително със съдебната адмиситрация.
Уеб порталът на Апелативен район Варна, който вече работи активно, предоставя оторизиран достъп до съдебните деловодства на всички съдилища в съдебния район. Потребителите имат достъп до информация за движението на съдебните дела във всички съдилища от района, до обезличени текстови документи на протоколи от открити съдебни заседания и съдебни актове от електронните папки на делата. Потребители на уеб портала са адвокати, юрисконсулти, магистрати, вещи лица и страни по делата. Освен по вид, номер и година на делото, системата позволява и търсене по физически и юридически лица, както и търсене по дела на други инстанции или институции.
До края на този месец "Информационно обслужване" ще следи работата по пилотното внедряване на новата електронна услуга " SMS известяване" в Окръжен съд Варна и в Апелативен съд Варна. Веднага след това ще бъдат предприети действия за поетапното активиране на тази услуга и за останалите съдилища от Апелативен район Варна, включени в уеб портала.

Лиляна Трънкова

Коментари

Новини Варна