IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 28°
Новини Варна
12:03 | 17 ноември 2014
Обновен: 17:33 | 15 април 2024

Копия на чудотворни икони идват във Варна

Те ще бъдат посрещнати тържествено на 21 ноември в Катедралния храм паметник "Успение Богородично"

По материала работи: Пламен Янков
Копия на чудотворни икони идват във Варна

Копия на чудотворните икони „Всецарица” от манастира Ватопед на Света Гора и на „Св. великомъченик Георги“ от Зографския манастир пристигат във Варна. Те ще бъдат посрещнати тържествено на 21 ноември в Катедралния храм паметник "Успение Богородично" от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. По време на празничната литургия те ще бъдат изложени за поклонение, а след това с литийно шествие ще бъдат занесени в храма „Св. Атанасий”, за който са предназначени. 

Чудотворната икона на Божията Майка, наричана „Всецарица“ се намира на Света Гора Атон близо до северо-източната колона на съборния храм на Ватопедската обител, вляво от Царските врата. Според преданието тя е била благословението на атонския старец Йосиф Исихаст към учениците му. На иконата е изобразена Пресвета Богородица в алена одежда, седяща на царски трон. В скута и е Богомладенеца Христос със свитък в лявата си ръка и благославяща десница. С дясната си ръка Богородица показва към Своя Царствен Син, като към Спасител на света. На заден план са изобразени архангелите Михаил и Гавриил, които с благоговение осеняват с крилата си Пречистата Дева. Чудотворният  образ на Божията Майка „Всецарица” се  почита както на Атон,  така и далеч зад неговите предели. „Всецарица” има благодатта да изцелява болни от рак. Известни са безчислени случаи, когато хора се изцеляват след молебен пред иконата на Божията Майка Всецарица. Пред този чудотворен образ се молят също и за избавяне от магии, зависимости на децата от алкохол и наркотици. Много чудеса с молитви пред иконата „Всецарица“ са станали през последните години в Гърция, Русия, Сърбия и Украина.

Копието на молдовската чудотворна икона на „Св. великомъченик Георги“ е подарък от братството на Зографския манастир на Света Гора за варненския храм „Св. Атанасий”. Нейния обков е ръчна изработка.

Иконите ще бъдат поставени от дясната и лявата страна една срещу друга при влизане в храма „Св. Атанасий”. Всяка сряда от 17 часа свещениците ще отслужват акатист пред иконата Св. Богородица „Всецарица” за страдащите от онгологични заболявания, различни зависимости, за укрепване във вярата, духовна подкрепа и спасение на православните християни.

Коментари

Новини Варна