IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
15:00 | 24 ноември 2014
Обновен: 19:57 | 22 април 2024

Община Варна реализира европроекти на стойност около 300 милиона лева

В голяма част проектите са заварени в сложна фаза от предния мандат, но с много усилия успяхме да ги доведем до успешен край, коментира кметът Портних

По материала работи: Лиляна Трънкова
Община Варна реализира европроекти на стойност около 300 милиона лева

Община Варна реализира европроекти на стойност около 300 милиона лева, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних по повод откриването на фотоизложба на тема „Реализирани европейски проекти във Варненска област 2007 - 2013г.“. На срещата присъстваха заместник-кметът Бисер Младенов, директорът на дирекция „Европейски и национални оперативни програми“ Анка Николова и управителят на Областния информационен център Виктория Николова.
Кметът подчерта, че от огромно значение са проектът „Интегриран градски транспорт“, в рамките на който са доставени 70 автобуси и ще бъде изградено високоскоростното трасе, както и проектите за реконструкцията и модернизацията на пречиствателната станция – втори етап , проектът за деинституционализацията на социални институции, предлагащи услуги на деца в риск и изграждане на седем Центъра за настаняване от семеен тип и други.  
„В голяма част проектите са заварени в сложна фаза от предния мандат, но с много усилия успяхме да ги доведем до успешен край“, коментира още кметът Портних. Той посочи, че е изключително важно общината да се подготви за следващия програмен период с готови проекти, което ще увеличи шанса да се привлекат много повече европейски средства. Много работа ни чака, с повече хъс и усилия да посрещнем новия програмен период, каза още Иван Портних.
По данни на Виктория Николова, в община Варна средно привлечените по проекти средства на човек от населението са 973,05 лева, а в областта – 1178,11 лева.
Фотоизложбата за реализираните европроекти се открива първо във Варна, където може да бъде видяна в дните от 24 до 28 ноември във фоайето на зала „Пленарна“. Постерите ще бъдат изложени паралелно в още 5 общини от областта – Белослав, Ветрино, Аврен, Девня и Дългопол, като бъдат открити поетапно в периода до 27 ноември. Инициативата се организира от Областния информационен център - Варна в рамките на националната кампания „Стъпки по пътя към програмен период 2014 - 2020 г“.

Коментари

Новини Варна