IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
12:28 | 19 декември 2014
Обновен: 03:03 | 20 април 2024

Синдикатите зоват за продължаване живота на ТЕЦ Варна

Свикват протестен митинг в понеделник, ще връчват декларация на областния управител

По материала работи: Юлиян Атанасов
ЧЕЗ и БЕХ ще спасяват ТЕЦ "Варна"


За продължаване живота на ТЕЦ Варна призоваха синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ към предприятието. Както е известно, ТЕЦ-ът спира на 31 декември. След 7 януари на работа ще бъдат само 84 души, от които 50-ина са ръководители и мениджъри, уточниха синдикатите. 226 работници пък остават на улицата. При продажбата на ТЕЦ – Варна през 2006 г. работниците са били 860 и са съкращавани на етапи в последните няколко години.
„Спираме да произвеждаме електроенерегия, която осигурява цяла Североизточна България. ТЕЦ – Варна е много важен и ключов за енергийната сигурност на страната. Това се признава и от БЕХ, и от НЕК. Проведохме много срещи и разговори на различни нива, но резултат няма. Когато спрем, при настъпване на студена зима е възможно да останем без ток. Тогава ще стане ясно, че затварянето на предприятието е било грешка“, заяви Христо Христов, председател на организацията на КНСБ в ТЕЦ-а.
Той допълни, че цената на ветроенергията е висока, а ветрогенераторите не работят ако няма вятър. Ако ТЕЦ-ът веднъж затвори, при падане на температурите под нулата водата замръзва и е много трудно да бъде пуснат в експлоатация отново.
„Хората остават на улицата, обезверени са. Нямат перспектива в живота си. Истината е, че след продажбата на предприятието не бе осъществен никакъв следприватизационен контрол“, коментира Румен Нешков, зам.-председател на синдикална секция към КТ „Подкрепа“ в предприятието.  
Лидерката на  НСФЕБ в „Енерго про“ Цветелина Панбукчиян сподели, че управата на енергийното дружество е саботирало организираните протести. Оказван бил натиск върху служителите да не участват в тях, а на онези, които са се включили, е била потърсена отговорност защо са го направили, въпреки че протестите са били в обедната почивка и извън работно време. “Това е нарушаване на правата на хората. Освен това ЧЕЗ има сключени договори, но не е направило инвестициите, предвидени  в тях. Никой не е контролирал това“, обяви Панбукчиян.
Тя допълни, че 85 служители на „Енерго про“ са се подписали в декларация и ще сезират европейските институции по казуса с ТЕЦ – Варна.
Синдикатите обявиха, че са поканили на срещата с медиите и всички партии. От поканените единствен като представител на БСП присъстваше Борислав Гуцанов. „Апелирам защитата на ТЕЦ – Варна да се превърне в кауза за варненци. ЧЕЗ не изпълнява приватизационните си задължениея и всички, включително моята партия, носим отговорност за това. Какво ще стане, ако насред зимата останем без ток?“, попита Гуцанов.
В понеделник от 17 часа синдикатите свикват митинг протест пред областна управа. Ще бъде връчена и декларация на областния управител Стоян Пасев за продължаване живота на ТЕЦ – Варна.
Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна