IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
16:30 | 2 февруари 2015
Обновен: 19:08 | 17 април 2024

Заради птичи грип забраниха лова във Варненско

Въведени са извънредни мерки, за да не се разпространи вирусът

По материала работи: Юлиян Атанасов
Заради птичи грип забраниха лова във Варненско

В бургаското село Константиново е обявено първично огнище на „птичи грип“ (H5N1), съобщи земеделското министерство, пише dnes.bg. От страна на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) са въведени извънредни мерки за сигурност. Целта е да не се допусне разпространението на вируса сред домашни птици.
Информацията за съмнение за разпространение на птичи грип по домашни кокошки в селоло се появи в петък, като тогава бяха изпратени кръвни проби в лаборатория в София.
Въвеждат се 3-километрова предпазна зона около огнището и 10-километрова наблюдавана зона. Предпазната зона обхваща село Константиново, а в наблюдаваната влизат следните населени места: от община Бургас – гр. Бургас, кварталите „Меден Рудник“ и „Горно Езерово“, селата Върли бряг и Димчево, от община Камено – селата Черни връх, Полски извор и Ливада, от община Средец – селата Драчево и Дебелт и от община Созопол – село Присад.
В Константиново ще бъдат умъртвени по хуманен начин всички домашни птици, които попадат в обявената 3-километрова предпазна зона. Предстои преброяване, регистрация и клинични прегледи на птиците в предпазната и наблюдаваната зона от страна на служителите на Агенцията.
От страна на Областната дирекция по безопасност на храните следва да унищожат чрез загробване всички птичи продукти. Помещенията за птици, оборудването, транспортните средства, дворовете и улиците в населеното място е необходимо да се почистват механично и да бъдат дезинфекцирани неколкократно.
Въвеждат се мерки за сигурност. Те включват забрана на търговията с домашни и диви птици, техните яйца за люпене, както и всички продукти от птици, от предпазната и наблюдаваната зона и други мерки. Всички транспортни средства, които влизат или излизат от животновъдните обекти, в които се отглеждат птици, следва да се дезинфекцират.
Агенцията призовава фермерите, които отглеждат птици само за лични нужди, да не допускат излизането им извън дворовете и обектите и да държат фуражите на закрито.
Забранява се лов на пернат дивеч в областите Бургас, Варна, Добрич, Силистра, Шумен, Стара Загора, Ямбол, Търговище, Разград, Русе и Сливен. Спират се изложбите и пазари за птици, както и любителският риболов във водоемите и местата, обитавани от диви мигриращи птици.
Първият случай на птичи грип беше регистрирана на 27 януари при мъртъв кърдоглав пеликан.

 

Коментари

Новини Варна