IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новини Варна
21:11 | 26 април 2015
Обновен: 20:15 | 15 април 2024

АБВ преизбра Георги Първанов за свой председател

Президентът получи над 93% от гласовете

По материала работи: Слав Велев
АБВ преизбра Георги Първанов за свой председател

АБВ преизбра Георги Първанов за свой председател. Общо 27 461 души са гласували, като 11 486 са гласовете на членове и 15 985 на симпатизанти. Първанов получи подкрепата на 93.53% от тях, предаде "Фокус". Вторият кандидат за лидер на АБВ Трендафил Величков, член на ИС на партията и областен управител на Пазарджик, е получил 607 от гласовете на симпатизантите.

 

„За” Стелиян Стефанов, председател на общинската организация на АБВ в Русе, са гласували съответно от 393 или 3.47% члена и 607 или 3.8% от симпатизанти. 

 

След като резултатите от гласуването станаха ясни, Първанов обяви, че е приятно изненадан от резултатите и е удовлетворен от начина, по който е бил организиран прекият избор за председател. Той посочи, че в АБВ показват на целия политически живот, че бъдещето е в пряката демокрация. 

 

За участието в управлението, лидерът на АБВ заяви, че е по-логично да поискат персонални промени в кабинета. Той определи дейността на министрите на отбраната и външните работи като вредна за България. В енергетика Първанов също видя провали, а в МИ по думите му, не се случва нищо, освен кадрови чистки, а в образованието - странни неща. Според него на шестия месец от управлението можем да кажем, че лимитът на възможности за компромиси на АБВ в коалицията в значителна част са изчерпани. Първанов съобщи, че трябва да се поставят категорично няколко ключови въпроса към мандатоносителя. На първо място той постави това, дали ще бъде даден ход на социалните реформи или ще станат те жертва на предизборни сметки, както и дали ще се случат значителни промени в енергетиката. 

 

На редовната национална конференция на партията Първанов коментира и предстоящите местни избори като заяви, че от тях зависи бъдещето на АБВ. 

 

Той уточни, че е много важно партията да има структура във всяко населено място. Освен това Георги Първанов беше категоричен, че няма да бъдат поощрявани по места кандидати на партии, които на национално ниво имат враждебно отношение към АБВ.

 

За левицата Първанов коментира, че в началото на годината е предложил широка коалиция за участие на местните избори. 

 

По думите му, ако бъде създадена мощна лява коалиция от партии, шансовете за успех са по-големи. "От „Позитано” първоначално отхвърлиха офертата, след това тона беше смекчен, но се затвърждават две тези. Там са готови да окажат широка подкрепа за техните кандидати, но не и за наши. Оценяваме позитивно и други формации”, обяви Първанов.

 

„АБВ има своето добро бъдеще, защото предлага разумни решения, реалистични, работещи и перспективни”, каза още той.

Коментари

Новини Варна