IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:23 | 24 май 2015
Обновен: 13:47 | 28 март 2024

Цветанов обяви кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Варна

Номинацията на управляващата партия бе излъчена в интервю за Илиана Беновска по пловдивско радио

По материала работи: Слав Велев
Цветанов обяви кандидатурата на ГЕРБ за кмет на Варна

Настоящият градоначалник на Варна Иван Портних е кандидатурата на ГЕРБ за кмет на морската столица на България. Това съобщи заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за пловдивско радиото. Той, заедно с кметовете на Пловдив и Варна Иван Тотев и Иван Портних отговаряха на въпросите на Илиана Беновска и Деница Гацинска в първия ден от честванията по случай избирането на Пловдив за Европейска столица на културата

 

„Тук вече е и г-н Портних. Първо към г-н Цветанов - г-н Цветанов, това ли е кандидатът за кмет на Варна от страна на ГЕРБ?", попита Беновска в ефира на радио "K2".

 

Цветан Цветанов припомни, че именно Портних е бил кандидатът на ГЕРБ за частичните избори през 2013 г.

 

„Искам специално да благодаря на Иван Портних три години по-късно за това, че действително успя да се справи много успешно, направи успешни политики и в момента е натоварен с много отговорности и даже не знам как е успял да намери време да дойде днес в Пловдив, за да уважи своя колега Иван Тотев", каза Цветанов и разкри, че Портних трябва още на същия ден да се прибере във Варна, защото в събота му предстоят проверки на строително-ремонтните дейности там. Цветанов добави, че графикът е много натоварен, защото предстои летния сезон и Варна трябва да навакса забавянето, за да е готова за началото на лятото.

 

„Иван Портних ще бъде номинацията ни за втори мандат, защото това, което започна и това, което реализира в момента, трябва да бъде продължено и Варна трябва да стигне нивото на другите градове, които успяха да се развият през последните години", каза категорично Цветанов.

 

„Г-н Портних, като бъдещ кандидат за пълен мандат за кмет на Варна от страна на ГЕРБ, помните ли една драматична нощ, в която премиера Орешарски Ви обвини, че се криете от него по време на наводненията във Варна. Тогава Ви звъннах и Ви попитах защо се криете и Вие се свързахте веднага с него. Сега виждам, че не се криете от заместник-председателя на ПП ГЕРБ и председателя на ПГ на ГЕРБ Цветанов. Имате ли какво да кажете по отношение на наследството, което заварихте от страна на БСП във Варна и онова, което Вие поехте като недостатъци после се приписа на Вас по отношение на наводненията и не на последно място случая с хотела на Георги Гергов?", попита Беновска

 

Портних каза, че според него не е редно в такъв ден да се връща към онези дни, но все пак изрази задоволство от факта, че е свършена доста работа след наводненията като са асфалтирани наново над 50 улици. Кметът на Варна разкри още, че по фонд „Солидарност" Варна е получила 8,5 млн. лв. от правителството, за да се решат трайно проблемите в район Аспарухово след наводнението. Според Портних Аспарухово има потенциал да се превърне в един от най-добрите за живеене райони във Варна.
„Мисля, че самите аспаруховци видяха кой беше с тях в първите моменти на бедствието", каза още Портних и изрази увереност, че на предстоящите избори ще се види оценката на хората.

 

„На Великден бях във Варна и разговарях с много хора, които казаха, че Вие сте спомогнали да се понижи безработицата, намират се и работни места и на младите хора, които са в голямата си част безработни и без перспектива. Какво ще предложите на избирателите си? В каква посока ще наблегнете?", попита Беновска

 

По думите на Портних, въпреки изоставането си през последните години, Варна сега върви нагоре и е наложено изключително високо темпо на работа.

 

„Реализираме проекти на стойност около 270 млн. лв. - те са мащабни и в различни сфери", каза Портних и добави, че освен ремонтите по основни булеварди и подмяната на автобуси и тролейбуси, в момента текат усилени ремонтни дейности и в Морската градина, която се подготвя за началото на летния сезон. Кметът на Варна допълни, че в града се ремонтират и над 200 детски площадки.

 

„Инвестициите в децата и образованието са най-важни за нас, защото през миналите две години успяхме да разрешим проблема с местата в детските градини, а сега искаме да създадем условия за най-младите варненци в междублоковите пространства, за да имат едни наистина добри условия за игра и развитие", каза още Портних.

 

Кметът на морската столица увери, че ремонтът в центъра трябва да приключи до две седмици, а предстои изграждането на ново депо за отпадъци, с което по думите на варненския кмет ще бъде решен този проблем за поне две десетилетия напред.

 

„Няма как с магическа пръчка да се свърши всичко, но съм убеден, че варненци виждат и оценяват това, което се прави", каза Портних.

 

„Поздравявам Пловдив за това, че бе избран за Европейска столица на културата през 2019 г. и нося като подарък за Пловдив от морската столица и Европейската младежка столица през 2017 г. две чудесни картини от художника Стоимен Стоилов", каза още Портних и изрази надежда, че Пловдив и Варна ще съумеят да обединят усилията си и да се възползват от възможността да бъдат европейски столици на културата и младежта.

 

Коментари

Новини Варна