IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
10:53 | 29 май 2015
Обновен: 18:43 | 15 април 2024

Деца с увреждания ще се забавляват със свои връстници

Забавата ще е в новопостроения Център за настаняване от семеен тип в Долни чифлик

По материала работи: manager
Деца с увреждания ще се забавляват със свои връстници

Община Долни чифлик и фондация „Лумос” отварят вратите на новопостроения Център за настаняване от семеен тип /ЦНСТ/ в града. В него вече живеят, лекуват се и се забавляват 12 деца с увреждания, доскорошни обитатели на домовете за деца с умствена изостаналост  в Рудник и Крушаре и две хлапета със специфични потребности. Празникът ще започне в 17 ч и ще премине под мотото „Да се забавляваме заедно”, съобщиха от общинската администрация в Долни чифлик.

 

Целта е децата в неравностойно положение да се почувстват част от общността на Долни чифлик и да се запознаят със своите връстници. Всички, които обичат да се забавляват, са добре дошли за игри и веселба, заедно с хлапетата от ЦНСТ, децата от вокална формация „Усмивки” при НЧ „Изгрев” - гр. Долни чифлик, учениците от ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” - с. Старо Оряхово, ЦСРИ-Рудник, ЦСРИ-Долни чифлик, призовават организаторите.

 

Извеждането на децата от институциите и настаняването им в центрове за услуги в общността не е краят, а началото на процеса на интеграция. „Една от най-видимите разлики, които отличават новите услуги от старите институции, е участието на децата в живота на общността. Те трябва да имат изградени връзки извън сградата на услугата, да посещават местата, където са връстниците им, да се усещат част от общността. Община Долни чифлик има амбицията, с подкрепата на фондация „Лумос”, да изгради услуги, които да отговарят на най-добрите стандарти”, обясни кметът Борислав Натов, цитиран от общинската информационна служба.

 

Черно море

 

 

Коментари

Новини Варна