IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
08:28 | 22 юни 2015
Обновен: 16:48 | 21 април 2024

Доживотен затвор за убиеца на Хюлия Маджар иска прокуратурата

На първа инстанция той получи 20 години

По материала работи: Деян Михайлов
Доживотен затвор за убиеца на Хюлия Маджар иска прокуратурата

Варненският апелативен съд ще разгледа днес протеста на Окръжна прокуратура срещу присъдата на Иван Тодоров, обвинен в убийството на Хюлия Маджар от Белоградец. На първа инстанция той получи 20 години затвор, но тъй като делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, а подсъдимият призна вината си и всички факти и доказателства в обвинителния акт, неговото наказание беше намалено с 1/3. След редуцирането Тодоров беше лишен от свобода за 13 години и 4 месеца при първоначален строг режим. Той беше осъден да плати 300 000 лева обезщетение на родителите на убитото момиче за причинените им неимуществени вреди.

Съдът счита, че мотив за убийството е ревност и раздразнителност заради отказ от секс от страна на жертвата. Според  прокуратура наказанието е най-лекото измежду предвидените в закона, не е адекватно на принципите и целите на наказанието, и нарушава съответствието между престъпление и наказание.

Прокуратурата настоява, че единственото справедливо наказание е „доживотен затвор“. С оглед на процедурата „съкратено съдебно следствие“, при която се гледа делото пред ВОС, наказанието „доживотен затвор“ вече може бъде заменено от апелативната инстанция с „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години, счита прокуратурата и настоява подсъдимият да получи от втората съдебна инстанция максимално допустимото „лишаване от свобода“ за срок от 30 години.

Жалба  срещу размера на наказанието са внесли и близките на Хюлия.

Тялото на 24-годишната Хюлия беше открито на 4 януари 2014 г. в лозов масив край село Езерово. Според Назначената съдебномедицинска експертиза по главата на младата жена са нанесени  от 6 до 9 удара с твърд предмет. След убийството Тодоров избяга от България и беше задържан в Холандия.

 

Коментари

Новини Варна