IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новини Варна
08:40 | 3 юли 2015
Обновен: 14:21 | 25 март 2024

Деца във Варна заменят компютъра с книга

Инициативата "Ваканция в библиотеката" на РБ „П. Славейков“ продължава през целия юли

По материала работи: Слав Велев
Венеция Маркова умее да увлича децата.

Варненски деца заменят компютъра с книга през лятото. Това се случва благодарение на инициативата „Ваканция в библиотеката“ на РБ „П. Славейков“, която стартира вчера. В поредица от общо пет занимания този месец деца, които имат интерес към четенето, ще се събират в детския и средношколския отдел на регионалната библиотека, за да осмислят заедно свободното си време. Първото двучасово занимание бе под наслов „Моят домашен любимец“. Участието в срещите не се организира групово, децата и родителите сами преценяват как и в какво да се включат момиченцата и момченцата.

„В библиотеката хората обикновено идват само за да си вземат книги. Идеята ни е да създадем тук атмосфера, в която децата да общуват не само с книгите, но и помежду си. Водени от общи, любими теми, те разнообразяват ваканцията си – рисуват, фантазират, беседват, изрязват, апликират. Търсим разнообразните форми, за да не се изморяват децата и да не им омръзва. Стремим се темите да са интересни и актуални“, сподели за „Черно море“ Юлка Николова, главен библиотекар в детския и средношколския отдел.

Тя допълни, че основната цел на инициативата е да се възпитава у децата отношение към книгата и към обществените проблеми, към животните и природата. По традиция в срещите беседи се включват доброволци тийнейджъри от езиковите гимназии  и от училищата по изкуства. „Дори ние се отдръпваме в един момент и оставяме децата да общуват по-непринудено“, казва още Николова.


12-годишната Лея Пандова обича да посещава библиотеката през ваканцията. „Тук винаги е много забавно. Рисуваме, говорим си, четем за животните, за природата, за космоса, за други интересни теми. Обичам да чета - не само  задължителната литература. Харесват ми криминалетата и заплетените детективски истории. Тук имам приятели и се научават много неща“, признава Лея.
 



Кристиян е също на 12 г., учи в СОУ „Н. Геров“ и идва в библиотеката вече трето или четвърто лято. „Записан съм в библиотеката и много обичам да чета, не само през лятото. Харесвам книгите за Пърси Джаксън, на Аманда Хокинг, интересни са ми заплетените истории“, казва той.

Венеция Маркова води заниманията с децата вече пета година. Казва, че е много забавно, защото всяка среща е различна. „Идват деца с развито въображение, които с удоволствие заменят компютъра с книгата. Мотото, под което работим, е „Най-доброто образование се получава в библиотеката и е безплатно“ на Рей Бредбъри“, споделя Венеция.

В заниманията до края на месеца са предвидени темите „Аз пазя природата чиста“ (9 юли), „Подреди пъзел“ (16 юли), Гостуване на Американската читалня (23 юли). По традиция последната среща е под формата на карнавал на приказните герои  - на 30 юли. Тогава децата сами си изработват маски и костюми. Всички занимания започват от 10 часа.


Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна