IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новини Варна
19:23 | 3 юли 2015
Обновен: 13:37 | 16 април 2024

Паси към Америка: Пратете ни не 14, а 1400 танка!

Според бившия министър наистина е по-добре танковете да дойдат

По материала работи: Слав Велев
Паси към Америка: Пратете ни не 14, а 1400 танка!

Бившият външен министър Соломон Паси отправи призив американците да ни пратят 1400, а  не 14 танка. Според него това ще донесе сигурност на българите, на общините и на нацията като цяло. Затова той се солидализира с призива „По-добре е танковете да дойдат“.

 

Според договореното между съвместна двустранна комисия между България и САЩ у нас предстои да дойдат до 14 танка за учение. Новината създаде напрежение сред политиците и отекна в обществото заради коментари у нас и в чужбина, че страната ни се превръща във фронтова държава и мишена.


Днес Паси припомни, че американските танкове не са чужда военна техника, а съюзническа техника. Според него откакто сме станали член на НАТО и на ЕС трябва да говорим за съюзническата техника като за наша военна техника.

 

"Имаме договор за обикновените въоръжени сили в Европа, според който договор България има право на над 1000 танка на своята територия. Ние сме далеч под този определен от договора минимум. Така че това, което в момента трябва да кажем на американците, е: ”Пратете ни не 14, пратете ни 1400 танка”, каза Паси пред bTV. 

 

Той обясни и че имаме „прекрасни предбрачни договори с НАТО“ и посочи за такива договорът, с който влязохме в НАТО през 2004 година, след това и Северноатлантическият договор.

 

„1400 танка – това е нещо, което ще донесе голямо спокойствие на българина, това ще донесе спокойствие на общините, на градовете, на нацията", каза бившият министър. Той нарече грешка изказването на лидера на АБВ Георги Първанов, че танковете ни превръщат в мишени.

 

„Един негов предшественик каза: "По-добре е танковете да дойдат” и в този смисъл неговият предшественик беше прав. В момента наистина е по-добре танковете да дойдат”, каза още Паси.

 

Източник: ДНЕС.bg

Коментари

Новини Варна