IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
09:58 | 3 юли 2015
Обновен: 13:03 | 16 април 2024

Радиационно замърсяване у нас няма, категорични са институциите

Нямало как да се скрие радиационен облак през 2015 година

По материала работи: Слав Велев
Пожар в околностите на Чернобил имаше и в края на април. Снимка: Reuters, архив.

Няма как през 2015 г. да се скрие от обществото информация за каквото и да било изменение на радиационни фон над страната, заяви пред Нова тв Марина Низамска, шеф на аварийния център в Агенцията за ядрено регулиране.
 

Нейното изказване бе във връзка с информациите, че над Варна ще премине радиационен облак, вследствие на пожар в понеделник около авариралата централа в Чернобил.
 

"Дори пламъците да навлязат в 30-километровата гранична зона край Чернобил, няма как да се образува радиационен облак, който да стигне до България", заяви категорично Низамска и успокои, че пожарът вече е локализиран.
 

Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков също бе категоричен, че опасност от радиационно замърсяване у нас няма.
 

"В 335 общини и 28 областни администрации има уреди за замерване на фона", обясни Шарков.
 

След пожара, в пробите, взети от въздуха в района на пожара, е установено съдържание на Цезий-137, което превишава двойно допустимата доза, съобщи преди два дни украинската служба по ядрено регулиране.


Снощи пък синоптикът Симеон Матев от TV-MET изрази друго предположение. "Ако във въздуха в Чернобил има радиоактивни частици, най-вероятно ще стигнат до източните райони на страната ни в петък", каза той, цитиран от "24 часа".
 

От МВР излязоха с официално съобщение, че няма промяна на радиационния фон на територията на България, вследствие на горския пожар.
 

"Наблюдаваме го от два дни и искам да кажа, че, първо, пожарът не е в печално известната централа Чернобил, а в нейните околности. Развива се в гориста местност. Горят сухи треви, храсти и торф. Преди около 2 часа пристигна официално съобщение, че пожарът е локализиран и колегите от НИС в Украйна пристъпват към неговото окончателно погасяване. Министерството на извънредните ситуации на Украйна не съобщава за повишен радиационен фон. Нещо повече - националната система, която контролира гама-фона над България, не алармира никъде за повишен фон в България", заяви главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" пред БНР.


dnes.bg

Коментари

Новини Варна