IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
17:20 | 2 септември 2015
Обновен: 04:14 | 27 март 2024

Официално: Започва изграждането на щаба на НАТО у нас

Утре подписват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев и зам.-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс

По материала работи: Слав Велев
Официално: Започва изграждането на щаба на НАТО у нас

Започва изграждането на щаба на НАТО у нас. Активацията на Щабен елемент за интегриране на силите на НАТО в България ще бъде обявена с официална церемония утре в Министерството на отбраната.

 

На церемонията ще присъстват президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Росен Плевнелиев и заместник-помощник генералният секретар на НАТО Джеймс Апатурай, съобщиха от МО, предаде ДНЕС.bg.

 

Решението за създаването на щабни елементи за интегриране на силите на НАТО (NATO Force Integration Unit – NFIUs) в страните-членки на Алианса, с приоритет България, Румъния, Полша, Литва, Латвия и Естония, беше взето на Срещата на върха на НАТО в Уелс през септември 2014 г.

 

Създаването на щабните елементи е част от общата адаптация на структурата на силите на НАТО и на командната система и е най-голямата промяна в организацията след края на Студената война.

 

Активирането на Щабния елемент е юридически акт, с който се стартира процедура по изграждане, окомплектоване, оборудване и достигане на пълни способности.

 

 

Коментари

Новини Варна