IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новини Варна
17:56 | 2 септември 2015
Обновен: 09:49 | 14 април 2024

Варненските земеделци притеснени за добивите

Местните производители очакват ниска реколта заради сушата

По материала работи: Слав Велев
Варненските земеделци притеснени за добивите

Варненските земеделци са притеснени за добивите тази година. "Очаквам, не навсякъде, но да има редукция в очакваните добиви заради климатичните условия. Някъде това ще е по-голямо, на друго място - по-малко", коментира пред "Фокус" Атанас Атанасов, регионален представител на Асоциацията на земеделските производители в България.

 

Той допълни, че други години е имало до 5-7 много горещи дни, когато температурите са над 30-32 градуса, а тази година това е нещо обичайно. „Половин месец имаме температури над 30 градуса. Това не е нормално, но се е случвало в годините. Проблемът при земеделските стопани е бавната реализация на реколтата от пшеница и недостатъчния интерес от страна на търговците за изкупуване на продукцията, което неминуемо се отразява на финансовото положение в сектора. Всяка година с пшеницата, която е експортна стока се получават такива периоди на вакуум. В момента доста стопани искат да продадат продукция, защото ги подпират плащания. Ако се изнася дадено количество пшеница от страната, това не може да стане за месец или за два”, добави Атанас Атанасов.

 

Той допълни, че това продължава през цялата година и е въпрос на сключени договори, на подобрена логистика и работа с контрагентите. „Затова не се и случиха очакванията на стопаните за един по-бърз износ. Има и спад в цената. Отвори се по-голяма ножица между цената на фуражната и хлебната пшеница. Има и технологични фактори – няма толкова голям интерес към фуражната пшеница, интересът е към хлебната. Потребителите на хлебна пшеница - мелници и хлебари, които искат да получат по-качествена стока за по-добър хляб не могат да закупят по-големи количества заради недостига на средства, купуват за месец или два напред и затова се закупуват малки количества. Зърното се търгува повече от десет месеца в годината. Това не може да се избегне”, каза още Атанас Атанасов.

Коментари

Новини Варна