IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:27 | 29 октомври 2015
Обновен: 18:39 | 14 април 2024

Интерактивен автобус търси млади изследователи

Пътуващата инициатива на Европейската комисия – EURAXESS гостува във Варненския свободен университет

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Интерактивен автобус в помощ на младите изследователи посети Варненския свободен университет. Пътуващата инициатива на Европейската комисия – EURAXESS посети два града в страната, след Варна, спирката е Русе. Пряк достъп до услугите, предлагани от организацията тази година имат университети в 34 града от 16 държави. Гостуването на интерактивния автобус на EURAXESS във Варна е свързано и с титлата Европейска младежка столица 2017. 


Инициативата цели да стимулира професионалното развитие на изследователите и да  популяризира възможностите за изследователска мобилност. „Основната идея на Европейската комисия, която ние изцяло споделяме е да се намерят начини да се стимулират младите учени да останат в Европа. Развитието на научно-изследователската дейност е сред основните приоритети на Варненския свободен университет. Това е причината да бъдем един от домакините на пътуващия автобус на EURAXESS. Доказателство за нашата ангажираност с каузата е фактът, че притежаваме престижното HR лого. Ролята на автобуса на EURAXESS е да предостави на младежите по места възможност да бъдат снимани и регистрирани в мрежата на изследователите.

 


 


 


 


 

Веднъж попаднали там те получават на своите електронни пощи съобщения за научни конференции и семинари, имат достъп до различна литература, която може да им бъде полезна, получават предложения за работа, подходяща за тях“ – разказа за медийна група „Черно море“ заместник ректорът на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д-р Павел Павлов. 



Интерактивният автобус има и информационни терминали, чрез които изследователите получават възможност да разгледат уебсайта на EURAXESS и сами да публикуват биографиите си в мрежата. Специалисти от EURAXESS на място разясняват как мрежата може да бъде използвана за намиране на работа и за развиване на научно изследователска кариера. 
 


От гостуването на интерактивния автобус във Варненския свободен университет се възползваха студенти и преподаватели и от други университети - Бургаския свободен университет, както и варненските Технически, Медицински и Икономически университет.


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна