IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:49 | 31 октомври 2015
Обновен: 03:46 | 24 март 2024

Изоставени деца посетиха библиотека за деня на народните будители

Инициативата на фондация „Св.Св. Константин и Елена“ цели да подпомогне културното и духовно развитие на децата лишени от родителски грижи

По материала работи: Слав Велев
Изоставени деца посетиха библиотека за деня на народните будители

15 деца, лишени от родителски грижи посетиха библиотеката на ИУ – Варна по случай деня на народните будители.
 

Ученици на възраст от 8 до 16 години, настанени в центровете от семеен тип „Другарче“ и „Изгрев“ имаха възможност да разгледат най-модерната библиотека в страната. Някои от тях споделиха, че вече са били в библиотеките на училищата, в които учат. За най-малките това беше първа среща с подобна съкровищница на книги. „Радвам се, че поводът за вашето гостуване е денят на народните будители. Този ден е всъщност празник на книжовността“ – подчерта директорът на библиотеката на Икономическия университет Росица Заркова. 



Инициативата е на фондация „Св.Св. Константин и Елена“. „Решихме да осигурим възможност на децата в неравностойно положение да посетят библиотека в унисон с един от основните ни стремежи – не само да подобряваме жизнената им среда, но и да подпомагаме образователното, възпитателното, интелектуалното и духовното им развитие. Избрахме деня на народните будители, защото в него почитаме делото на всички български възрожденци и духовници, културата и българската памет. Искаме децата в неравностойно положение също да се докоснат до тези ценности“ – казват от фондация „Св.Св. Константин и Елена“. 


По време на посещението си в библиотеката на ИУ-Варна, която е една от най-големите академични библиотеки в страната, децата участваха в беседа посветена на народните будители. Някои от тях научиха, а други си припомниха, че българската история е богата с духовници, неуморни книжовници, общественици и възрожденци, посветили се на това ние българите да имаме култура и изкуство, с които да се гордеем. 
 


Децата обиколиха книгохранилището и университетската читалня, запознаха се с процеса на заемане и връщане на книги. Най-интересен за тях беше роботизираният скенер, с който се дигитализира фондът на библиотеката.  
 


На излизане те получиха като подарък бележници и химикалки, които да използват в училище. 
 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна