IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
17:57 | 1 декември 2015
Обновен: 04:12 | 16 април 2024

Ученици до 4 клас няма да повтарят

С децата със слаби оценки ще се работи през лятото, предвижда новият образователен закон

По материала работи: Слав Велев
Началникът на РИО - Варна Венцеслава Генова запозна директорите на детските градини и училищата с новия образователен закон. Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

ПОЛИНА ПЕТРОВА


Според новия образователен закон учениците до 4 клас няма да повтарят класа и няма да държат изпити за промяна на оценката. Това е един от текстовете, който предизвика най-бурни реакции сред директорите на училища и детски градини. „Знам, че се питате: няма да повтарят класа – тогава не е ли рисково, че може би в пети клас ще влизат неграмотни? В закона се предвижда допълнителна и лятна работа с тези ученици. Това, разбира се, води след себе си редица необходими допълнителни дейности - ресурс учители, транспорт и др., които трябва да се предвидят от директорите и кметовете на общини. Но тази допълнителна работа с учениците ще даде възможност да се компенсират дефицитите в усвояването на учебното съдържание, предвидено в учебните програми“ – подчерта началникът на РИО – Варна, Венцеслава Генова.


Запазва се националното външно оценяване след четвърти и седми клас, както и държавният зрелостен изпит и изпитът по професия след дванадесети клас. Новият закон предвижда национално външно оценяване и след десети  клас, след който ще се завършва първата гимназиална степен.


До десети клас ще предлагат обучение т.нар. обединени училища. „Към тази форма ще прибегнат вероятно кметовете в малките населени места с цел да задържат децата по родните им места. Препоръчвам много да се внимава в каква сфера ще предложат професионално обучение в този случай. Трябва да се предвиди или учениците да имат възможност да започнат работа, след като завършат първа гимназиална степен – т.е. десети клас, или да има други училища със сходна програма, в които децата да могат при желание да продължат своето образование във втората гимназиална степен – до дванадесети клас“ – подчерта Венцеслава Генова. 

Коментари

Новини Варна