IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:35 | 7 декември 2015
Обновен: 23:21 | 16 април 2024

106 години от рождението на Никола Вапцаров отбелязаха във ВВМУ (СНИМКИ)

В тържеството се включи и победителката в първия национален конкурс – рецитал „Вапцарови дни“ Анджелика Джамбазова

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

106 години от рождението на големия български поет Никола Вапцаров отбеляза ВВМУ.

 

„Днес в динамично променящия се свят Вапцаровската вяра трябва да ни даде сила и мъжество, за да преодоляваме всяко препятствие“ – каза в словото си по време на тържествената  церемония вицеадмирал Румен Николов – началник на отбраната на република България. 
 


„В България няма друг поет, който толкова силно и убедително да е доловил и изразил величието и магията на тази сурова и отговорна професия – на моряка. Името на Никола Вапцаров е свято за всеки българин, който е свързал своята съдба с военния или гражданския флот. Прекланяме се пред паметта на човека, на поета, на бореца, на българина. Посланията му са източник на гордост и самочувствие за възпитаниците на военноморското училище. Те са наследници на Вапцаровата непоклатима вяра, твърдост на духа, гражданска позиция, чувство за дълг към род и родина, доблест и висок личен морал. И днес още повече се гордеем с името на нашия патрон и с факта, че целият му живот е пример за достойно служение и човешка сила“ – подчерта началникът на ВВМУ капитан първи ранг проф. д-р на военните науки Боян Медникаров.


Висшето военноморско училище получава името Никола Йонков Вапцаров през 1949 г. От тогава до сега всяка година тържествено отбелязва рождената дата на патрона си – 7 декември, както и денят на неговия разстрел – 23 юли. 


Вапцаров постъпва в морското училище през 1926 г., когато е само на 17 години и се дипломира през 1932 г. Тези години го формират като личност. Нелеките условия на живот и служба, допирът с морето по време на практики и плавания, специфичната морска среда имат решаващо значение за формирането на младия Вапцаров. „Неговият непримирим дух, характер, силна воля и издръжливост се формират в морското училище. Тук той сътворява най-хубавите си стихове, повлиян от срещата си с морето и машините.  Като курсант в морското училище се открояват неговите творчески заложби. На него е възложена честта да произнесе прощалното слово на випуска“ – припомни Боян Медникаров.


Името на Вапцаров  заслужено се е превърнало в свещен символ на военноморското училището и на духа на българския моряк, отбелязаха по време на тържествената церемония. Венци и цветя пред паметника на поета с крилатите думи: „Но в бурята ще бъдем пак с тебе, народе мой, защото се обичахме“ бяха положени от 

 


 


 

министъра на отбраната и началникът на отбраната на република България, областният управител на Варненска област, кметът на Варна и районните кметове, командирът на ВМС, Варненска и великопреславска митрополия, Народни представители в 43-то НС, Варненският общински съвет, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, ОД на МВР, Асоциация на морските капитани, Асоциацията на възпитаниците на ВВМУ, студентският съвет на висшето учебно заведение, ученици от ОУ „Н.Й.Вапцаров“, племенницата на поета Мая Вапцарова и др. 

 


Красива поанта в тържествената церемония постави изпълнението на торбата на Вапцаров „Писмо“ от победителката в първия национален конкурс – рецитал „Вапцарови дни“ Анджелика Джамбазова. 

 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна