IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новини Варна
17:43 | 8 декември 2015
Обновен: 05:55 | 10 април 2024

12 варненски училища нямат достатъчно ученици

Те трябва да бъдат дофинансирани от общината с 27 376 лв.

По материала работи: Слав Велев
12 варненски училища нямат достатъчно ученици

ПОЛИНА ПЕТРОВА

12 училища трябва да бъдат дофинансирани от община Варна, тъй като не могат да запълнят минимума от ученици в един клас. Положителното си становище по казуса даде Постоянната комисия “Наука и образование” към местния парламент и остави окончателното решение на ПК “Финанси и бюджет”. Размерът на необходимите допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес в тези училища е 27 376 лв.


Паралелка под норматива за минимален брой ученици има в V клас в ОУ „Капитан Петко войвода“ – 12 ученици. В същото училище има и слята паралелка от 12 ученици в VІІ и VІІІ клас. Две паралелки под норматива има и в ОУ „Панайот Волов“ – V клас от 16 ученици, и VІ клас – от 13. От най-голяма подкрепа се нуждае ОУ „Св. Климент Охридски“ в с. Константиново, където има слята паралелка от І до ІІІ клас с 16 ученици, още една слята, но от ІІ до ІV клас с 13 ученици, както и слята от VІ и VІІ клас, отново с 13 ученици, и маломерна паралелка в V клас – 10 ученици. В СОУ „Любен Каравелов“ във вечерна форма се обучава слята паралелка седми - осми клас с 10 ученика, а в задочна форма на обучение са 10 ученици в десети клас.  Осмокласниците в СОУ „Найден Геров“ са 16 и също не са достатъчни, за да запълнят задължителния минимум. В ОУ „Христо Смирненски“ в с. Тополи ситуацията е същата в пети и шести клас. В СОУ „Димчо Дебелянов“ едва 13 са учениците в 12-и клас, а във вечерна форма се обучават 16 дванадесетокласници. 15 са единадесетокласниците в СОУ „Елин Пелин“. В ОУ „Стоян Михайловски“ под задължителния минимум е броят на осмокласниците – 14, толкова са и в ОУ „Н.Й.Вапцаров“ , а в ОУ „Васил Априлов“ те са 12. В ОУ „Иван Вазов“ четвъртокласниците са 15. 

Коментари

Новини Варна