IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:46 | 11 декември 2015
Обновен: 21:30 | 24 април 2024

Деца от СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" разказаха приказка с рисунки (СНИМКИ)

Учениците от III и IV клас разбраха що е то - камиши бай театър

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

ПОЛИНА ПЕТРОВА
Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

Деца от СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" разказаха приказка с рисунки с помощта на библиотекарите от Детския и средношколски отдел на РБ „Пенчо Славейков“.

 

 

 


Учениците от III и IV клас разбраха що е то - камиши бай театър. Училище "А.С.Пушкин" е един от партньорите на библиотеката в проект по програма Еразъм +, който цели да насърчи разказвателните умения на децата. Инициативата обедини институции от България, Португалия, Австрия, Полша и Кипър. „Използваме различни форми на театър, за да насърчим и стимулираме децата да разказват, да изразяват своя прочит върху дадена история, да пресъздават, да фантазират словесно. С деца от училища и детски градини във Варна разработихме сценки в различни жанрове – драматичен и куклен театър,  пантомима, а най-интересен за тях беше почти непознатият в България японски рисуван театър – камиши бай. Децата се запознаха предварително с приказката, която трябваше да представим по този нетрадиционен начин. След това нарисуваха по една или две рисунки с различни сцени от повествованието.

 


 

 

 

 

Финалният етап беше представлението, в което те бяха главните участници и показаха своите творби. Най-важно за нас беше в края да поговорим с тях и да ги насърчим да разкажат какво са разбрали и какво ги е впечатлило най-силно от приказката“ – разказа за вестник „Черно море“ Юлка Николова – завеждащ „Детски и средношколски отдел“ в РБ „Пенчо Славейков“. 

 

 

Приказката, която децата представиха беше португалска и се нарича „Рибката, която откри морето“. В нея се разказва за една малка рибка, която напуска тесния аквариум, в който живее и тръгва на пътешествие, за да достигне до морето. В приключенията тя се сблъсква с котка, албатрос и други герои.

 

На въпрос какво ги е впечатлило най-силно в приказката, децата отговориха: „...че котката не е изяла рибката и накрая станала вегетарианка“.

 

„Основната идея, заложена в тази история е, че човек не трябва да се ограничава в рамките на собствения си малък свят, с който е свикнал и в който живее, а да търси непознатото“ – каза Юлка Николова. Децата изразиха възхищението си, че малката рибка е проявила смелост да се пребори с всички препятствия по пътя, за да постигне целта си. „Когато се стремиш и насочиш силите си в правилната посока почти винаги нещата се получават“, заключи  уверено малко момченце от последния чин в стаята на IV а клас. 

 

 

Рисунките на учениците от СОУПЧЕ "А.С.Пушкин" по приказката за малката рибка ще бъдат изложени в Детския и средношколски отдел на РБ „Пенчо Славейков“. Те ще бъдат сканирани и ще бъдат изпратени и до участниците в проекта от Португалия, Австрия, Полша и Кипър, за да могат и децата в техните страни да им се порадват. В Австрия драматизацията на учениците е по българска приказка. Те се казва „Приятели“ и е написана от 11-годишната Рая Демирева от Варна, ученичка в Природоматематическата гимназия. В нея се разказва за едно малко жабче, което търси и намира приятели. Всички истории са свързани с водата, която е голямата тема в проекта с нейното екологично, стопанско и символно значение. 

Коментари

Новини Варна