IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новини Варна
10:09 | 3 февруари 2016
Обновен: 20:55 | 25 март 2024

Иван Портних: През 2016 г. започва изграждането на рибарско пристанище

Продължаваме да подобряваме инфраструктурата, каза кметът на Варна

По материала работи: Слав Велев
Иван Портних: През 2016 г. започва изграждането на рибарско пристанище

Иван Портних беше гост в предаването "Европейска Варна" по телевизия “Черно море”, което навърши пет години. Кметът не скри гордостта си, че Варна има най-голям бюджет в страната след столицата, а градът ще посрещне туристите през лятото с доста по-атрактивна градска среда.

 

- Какъв е коментарът Ви за бюджет 2016, реалистичен ли е ?
- Факт е приемането на бюджета през миналата седмица на сесия на ОбС, този бюджет бих го охарактеризирал като реалистичен, рационален, гарантиращ продължаването на това, което започнахме преди около две години. В действителност показахме за това относително кратко време, че градът може да се развива с различна скорост. Бюджетът, който внесохме и който беше приет от Общинския съвет, гарантира не само развитието на града, а и ускоряването на темпа на обновяването, такъв, какъвто го виждахме в последната година и половина. Макрорамката на бюджета е от 243,7 млн. лв., това ни дава възможност да гарантираме приоритетно осигуряване на съдействие и развитие в тези сфери, които сме извели като основни - социални дейности, култура, образование, спорт. В този бюджет сериозно е засегната темата с продължаване подобряването на инфраструктурата. Бюджетът не може да се разглежда изолирано като инструмент, развитието на града е пряко свързано с работата ни по европейските проекти и програми. Знаете, че вече поетапно се отварят новите програми, активно работим в тази посока, сега предстои внасянето на инвестиционната ни програма към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а средствата, които Варна ще получи, са на стойност 84 млн.


В този смисъл бюджетът е направен на база сериозни анализи на изпълнението на бюджета за 2015 г., както беше посочено и на самата сесия, имаме сто процентно изпълнение на приходната част, което го прави реалистичен , от друга страна, той е и амбициозен, в него не са заложени прекалено много буфери, задължава ни всекидневно да работим с такъв темп, че всъщност да продължим и гарантираме започнатото.

 


- Кои са проектите, по които ще работите тази година?
- И в момента продължава обновяването на града в различни зони на Варна. Зимният период забавя в голяма степен стартирането на нови проекти. Надяваме се, че климатичните условия ще са благосклонни към нас и при първа възможност ще стартират отново дейности в обхвата на целия град. Предстои ни приключване на отсечката на пътя във “Виница”, успяхме да осигурим средства за продължаването и приключването на ремонта на бул. “Трети март” – друга емблематична пътна артерия. Доста са заложените средства и за рехабилитация след приключването на зимния сезон, а оттам нататък ни предстои доста работа в “Аспарухово”. Там ще се работи с европейски и бюджетни средства, защото има четири основни пътни артерии за цялостна рехабилитация, подобен ще бъде подходът в обхвата на целия град, активно работим, имаме проектна готовност, което е изключително важно.Продължаваме със същата активност.

 


- Кога ще се промени ситуацията със сметопочистването в града?
- Многократно сме коментирали тази тема, проблемът ще бъде решен с приключването на процедурата по избор на нови изпълнители на дейността, защото знаете, че една част от дългогодишните договори, които наследихме, изтичат, така че надяваме се до два месеца да имаме нови изпълнители. В процедурата сме, заложили сме изключително сериозни изисквания - например клас "Евро 5” за сметопочистващите машини, което означава, че те трябва да са нови, чисто нови съдове, повишена кратност на сметоизвозването и ред други мерки, които с влизането в сила на новите договори ще доведат до много по-качествена услуга и ще можем да се радваме на един чист град от гледна точка на сметопочистването и сметосъбирането.

 


- Как върви подготовката на града за летния сезон 2016?
- От гледна точка на общината и нейното взаимодействие с останалите институции и тясно взаимодействие с бранша ще бъде направено всичко необходимо да бъде осигурено нормалното протичане на туристическия сезон. Надявам се, че през тази година ще имаме увеличение на туристите, защото подобни са индикациите от ранните записвания на туроператорите на редица водещи пазари. Това безусловно е една добра тенденция, нашите усилия са насочени към удължване на сезона, най-вече към диверсифицирането на групите туристи, които посещават Варна, освен плажния туризъм да използваме и другите дадености на града . В тази посока върви и законодателна промяна, която ще ни позволи да управляваме източниците на минерална вода на територията на общината, което е безусловна предпоставка за развитието на СПА туризма и за удължаването на туристическия сезон. Получихме право на управление преди няколко месеца върху забележителности от културно - историческото ни наследсто, в момента върви проектиране и в новия програмен период. Ще търсим финансиране по линия на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, за социализация и за развитието на тези изключително значими паметници на културата. Трябва да отбележим и усилията ни за привличането във Варна на значими международни събития, които генерират допълнителен туристически поток, както и важни спортни състезания, като домакинството на Европейското първенство по волейбол, регатата "Тол шипс", която се радва на огромен международен интерес, привлича хиляди туристи в града и много други. В комбинация на всички тези усилия в крайна сметка следващият туристически сезон ще бъде успешен. Мислим и за малкия и средния бизнес, положихме много усилия за изграждането на пешеходния ринг, който да дава лесен достъп на гостите на града до културните ни забележителности, музеите, създаваме условия за туристите, за да посетят града и да оставят сериозни средства в икономиката на Варна. Вярвам, че градът ще посрещне своите гости с доста по-атрактивна среда и това ще привлече повече туристи .


Подчертавам, че тази година продължава работата по знакови обекти за развитието на Варна - ще стартира изграждането на рибарско пристанище, сградата на библиотеката - това е емблема на всеки един град, направихме международен конкурс, който се радваше на огромен интерес, с 450 подадени обекта от 40 държави, с много сериозно присъствие на авторитети в самото жури. Конкурсът беше спечелен от холандска компания, с която в момента стартираме техническото проектиране , до 6 месеца трябва да имаме готови технически проекти, с които да започнем изграждането на този така важен емблематичен обект за града, и много други. Фокус на работа ще бъде и навлизането в тези райони на града, където с десетилетия нищо не се е случвало, за съжаление, те не са малко на брой, отражение на това има и в бюджета, и в проектите, които подаваме за европейски средства. Усилията ни ще бъдат насочени към всички райони на града. Отразено е и в бюджета ни  -  Варна има най- голяма макрорамка в страната след София, по-голяма от тази на Пловдив и Бургас.


ТАТЯНА КИСЬОВА

 

Коментари

Новини Варна