IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
14:28 | 3 февруари 2016
Обновен: 19:32 | 17 април 2024

Започна строежът на паметника на полковник Милко Железов

Постаментът ще бъде издигнат до кораба-музей “Дръзки”

По материала работи: Слав Велев
ПАМЕТНИКЪТ НА ПОЛКОВНИК МИЛКО ЖЕЛЕЗОВ ще бъде издигнат на площадката под Военноморския музей.  Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Започна изграждането на паметника на полковник Милко Железов. Постаментът ще бъде издигнат на площадката под Военноморския музей, до кораба-музей “Дръзки”. Очаква се паметникът да стане факт в края на месеца. 


Решението да бъде изграден бюстов паметник в чест на полковник Милко Железов беше одобрено в края на мандата на предишния общински съвет. Предложението беше внесено от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и от Съюза на ветераните от войните. То е във връзка със 100-годишнината от началото на Първата световна война, отнела живота на повече от хиляда младежи на Варна и тогавашната Варненска околия.


За изграждането на паметника са предвидени 10 000 лв. от общинския бюджет.


“Полковник Милко Железов е артилерийски инженер, създател на българската брегова артилерия, участвал в Балканските войни и Първата световна война на предните позиции на бойните действия. Той е важна фигура не само в историята на Варна, но и в националната история“ – каза за Медийна група “Черно море“ д-р Мариана Кръстева – директор на Военноморския музей.  


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна