IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
13:18 | 7 февруари 2016
Обновен: 22:33 | 12 април 2024

С програма борят порочни навици у затворници

Сдружение „Алтруист“ вече три години работи с хора, лишени от свобода, и с техните семейства

По материала работи: Слав Велев
С програма борят порочни навици у затворници

Специална програма за психологично консултиране на хора, лишени от свобода, са разработили от сдружение „Алтруист“ и я прилагат вече три години. Целта е превенция на рецидива и ограничаване на злоупотребата с наркотици. Със затворниците работят психолог, социален работник и специалист по междуличностна комуникация. „Концентрираме се върху самооценката на лишените от свобода, работим за повишаване на личностните им компетенции. За съжаление, се наблюдава изключително ниско образователно ниво на лишените от свобода. Най-важното е да спечелим доверието на тези хора. От съществена роля е начинът, по който подхождаме към тях – със симпатия, откровеност и уважение. Може би точно това е причината толкова много хора да искат да се включат в нашите сесии - при лимит от 8 - 10 души ние работим с по 12 - 15. Опитваме се така да формираме групата, че въздействието да е ефективно за всички, които сме подбрали. Основните критерии, по които ги включваме, е еднаквото интелектуално ниво и сходните интереси. Обясняваме на лишения от свобода, че целта на програмата не е да му промием мозъка, а просто да го отучим от определени навици, които са неефективни форми на социално поведение, и да го приучим към новите. Първата стъпка в програмата е да се помогне на лишения от свобода да дефинира причините. В края на всяко занятие решаваме изцяло казуси, поставени от тях, обсъждаме проблемите и им даваме възможност да кажат как виждат те оттук нататък начина за справяне с проблема“, разказа Албена Кръстева от сдружение „Алтруист“.


С лишените от свобода по програмата се провеждат 24 сесии от по 120 минути. Специалистите на сдружението работят активно и със семействата на лишените от свобода.


Полина Петрова

 

Коментари

Новини Варна