IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новини Варна
16:15 | 10 февруари 2016
Обновен: 21:56 | 9 април 2024

Ученици от МГ ще участват в международно състезание в Кеймбридж

Около 19% от завършващите гимназията всяка година, продължават обучението си в чуждестранен университет

По материала работи: Слав Велев
Ученици от МГ ще участват в международно състезание в Кеймбридж

ПОЛИНА ПЕТРОВА
АЛЕКСАНДЪР ЙОРДАНОВ


За четвърта поредна година ученици от Математическа гимназия „Д-р Петър Берон“ ще участват в международно състезание в Кеймбридж, организирано от университета Харвардския и Масачузетския университети. Това съобщи директорът на учебното заведение Павлин Петков в студиото на сутрешния блок на телевизия „Черно море“ – „Утро в нашия град“. Надпреварата ще е на 19 и 20 февруари. В състезанието ще участват общо три български отбора – другите два са от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“  и бургаската природоматематическа гимназия „Академик Никола Обрешков“. „Право за участие с покана се придобива ако в предишни издания на надпреварата отборът се е класирал до 30-то място. Нашите представители миналата година се наредиха осми в конкуренцията на 100 отбора от целия свят“ – подчерта Павлин Петков. Той допълни, че състезанието като формат се различава от родните олимпиади, както и от азиатските математически надпревари. Любопитно е, че то се организира изцяло от студентите от горните курсове в Харвардския и Масачузетския университети.


Около 19 % от възпитаниците на варненската математическа гимназия продължават обучението си в университети в чужбина и този процент се запазва постоянен през годините, каза още Павлин Петков. Преобладаващо завършващите учебното заведение се ориентират към инженерни или икономически специалности, но има и такива, които се насочват в съвсем различни сфери. 


Цялото интервю на директора на МГ „Д-р Петър Берон“ Павлин Петков в сутрешния блок на ТВ "Черно море", вижте тук: "Щрихи от утрото" (10.02.2016) - Обърква ли сметките на варненските математици образователната реформа?

 

Коментари

Новини Варна