IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
11:23 | 13 февруари 2016
Обновен: 09:39 | 19 април 2024

Иракли, Кара дере и Корал да не се дават на концесия, предлагат от ГЕРБ и РБ

Предвижда се върху трите плажа да не се допуска развиването на стопанска и търговска дейност

По материала работи: Юлиян Атанасов
Иракли, Кара дере и Корал да не се дават на концесия, предлагат от ГЕРБ и РБ

Плажовете Иракли, Кара дере и Корал да не бъдат отдавани на концесия, предлагат депутати от ГЕРБ и Реформаторския блок. На брифинг в парламента зам.-председателят на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление Ирена Коцева обясни, цитирана от БТА, че предложението е внесено между първо и второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. С промените ще бъде регламентиран статутът на трите плажа, поясни тя.

 

Върху плажовете Иракли, Кара дере и Корал няма да се допуска развиването на стопанска и търговска дейност, допълни председателят на комисията по регионална политика Найден Зеленогорски. Според него така ще се намали човешката намеса върху състоянието на тези плажове и ще се гарантира запазването им като природен ресурс. Той обясни, че предложението им е за обособяване на нов вид плажове - "плажове за природосъобразен туризъм".

 

Зеленогорски каза още, че друга промяна, която предлагат депутатите от двете групи, е правата за осъществяване на всички процедури по плажовете и големите национални курорти да бъдат предоставени на Министерството на туризма (МТ), вместо както е сега - на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той обясни, че така МТ поема всичко за плажовете и в рамките на курортите - как ще изглеждат, временните и преместваемите съоръжения, организацията на търговията там. Така министерството ще може да осъществява своята концепция за туризъм, допълни Зеленогорски.

 

Предложенията са съгласувани с двете ведомства.

 

Много съм щастлив, че след повече от две години дискусии с МРРБ и МТ получихме подкрепа, заяви Кирил Петков от сдружение "Да запазим Корал". По думите му каузата е да има три плажа на българското Черноморие, на които няма да има задължителни чадъри, шезлонги, джетове. Вярваме, че това не е само екологична кауза, а е хубаво за българския туризъм, каза още той.

investor.bg

Коментари

Новини Варна