IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новини Варна
10:03 | 14 март 2016
Обновен: 07:15 | 24 март 2024

Пускат безжичния интернет в зоната на пристанище Варна

Изграждането на Wi-Fi в района на регатата е част от програмата с мерки за повишаване конкурентоспособността на морските ни пристанища

По материала работи: Деян Михайлов
Пускат безжичния интернет в зоната на пристанище Варна

Специално за регатата „Тол шипс”, на която Варна е домакин в началото на есента, е планирано да приключи изграждането на безжичната комуникационна система Wi-Fi  в пристанищната зона. Така ще бъде осигурен достъп до високоскоростен мобилен интернет в района на нейното провеждане, заяви за в. Черно море” д-р инж. Златко Кузманов, директор на дирекция „Ръководство на корабния трафик - Черно море” към държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ). 

Както вече информирахме, ДППИ стартира обществената поръчка за проектиране и изграждане на безжична комуникационна система (SeaPortW ) за пристанище Варна и пристанище Бургас на стойност 6 млн. лв. Средствата са по ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура”, като срокът за реализацията е една година. Проектът включва изграждане на географски разпределена комуникационна инфраструктура (съвкупност от оптически и радиорелейни линии),безжична комуникационна система Wi-Fi и необходимите центрове за мониторинг и управление на мрежата.


Домакинството на регатата „Тол шипс” е изключително важно за Варна и затова даваме приоритет на проектирането и изпълнението на системата в частта й за зоната на пристанище Варна-изток. Това ще даде възможност  безжичният интернет да заработи за началото на регатата, каза инж. Кузманов.  


По време на предишната регата интернет центърът беше в  палатка на кея, където екипажите отиваха, за да изпращат имейли, да говорят по скайп със своите близки. Доста примитивно за такава елитна проява. С монтирането на новата система младите хора, които са плавали под ветрилата дотук и през това време са нямали как да поддържат връзка със своите близки и приятели, пристигайки във Варна, вече направо от яхтата си ще могат спокойно да го направят. 

 


За реализирането на високоскоростната интернет мрежа в района на регатата вече е създадена организация, така че наистина да успеем да спазим уговорения срок, без това да попречи на останалите дейности по подготовката на регатата, допълни инж. Кузманов.
Освен терминал Варна-изток, където е и морската гара, реализацията на SeaPortW  в целия й обхват ще обхване още Варна-запад, “Леспорт”, на север - пристанище Балчик, а на юг - Несебър, терминал “Росенец”, пристанище Бургас. С други думи, всички пристанища с национално значение по морското ни крайбрежие. 

 


Защо е необходимо това?
Първо, има голям обществен интерес към новата система, обясни шефът на „Ръководство на корабния трафик в Черно море”. Навсякъде модерните терминали предлагат достъп до безжичен интернет, както е по летищата за пътниците. Идеята е корабът още с пристигането си да получи парола, тоест право за достъп до безжичен интернет, и то не само за капитана, а и за целия екипаж. Всеки направо от кабината си по лаптоп или друго мобилно устройство ще може спокойно да говори със своите близки. Това е преди всичко препоръка на Международната федерация на транспортните работници (ITF), тъй като се смята, че рязко повишава жизнеността и самочувствието на моряците. Сателитният интернет е много скъпо нещо за джоба на моряка и екипажите чакат да стигнат до пристанище, за да се свържат с близките си. За капитана това е по-лесно, защото агентът може да му го осигури, обаче за моряците няма такава възможност. Те не разполагат и с време да търсят връзка с интернет някъде из района на пристанището заради динамиката на обработката на товарите. Съвсем друго е, ако могат спокойно да се свържат на кораба  с лаптоп или друго мобилно устройство и направо от кабината си да се чуят и видят по скайп със своите близки, да получат снимка на новороденото си дете и т.н. Тоест да общуват със света, от който иначе са напълно изолирани в морето. Нещо, което дава съвсем друго усещане на самите моряци.

 


А да не говорим да повишената привлекателност на морска гара, където пасажерите на пристигналия лайнер ще могат от борда да използват  широко разпространените  устройства за мобилни връзки до всяка точка на Земята.
Вторият момент от полезността на новата система е свързан с функционирането на самите пристанища.

 


 Въведохме електронна обработка на корабните документи при осъществяване на граничния контрол. Приключи пробната експлоатация на Националния център за електронен документооборот и от 1 октомври м. г. премина в редовен режим. Вече имаме много положителни отзиви за неговата работа. Без да преувеличавам, ние сме една от малкото държави, които го изградиха с пълната му функционалност  съгласно изискванията на Директива 65/2010/ЕС, в която е казано - нужната информация на службите за граничен контрол се въвежда само веднъж, на едно място, и то във вид на данни, обясни инж. Кузманов. Преди практиката била само част от информацията (номер, име на кораба и др.) да се подава във вид на данни, които стават за машинна обработка. Всички останали документи  се въвеждали в PDF формат, тоест като картинка, и трябвало допълнително да се обработват от служителите. Сега практически цялата информация е в един вид, което позволява да се ускори  документооборотът. Важно е да се отбележи, че и допълнителните документи, които се изискват от службите в някои случаи, вече няма да се дават на хартия, а ще се пращат направо по безжичен интернет. Така че реализацията на новата SeaPortW ще доведе до рязко съкращаване на времето за обработка на различните разрешителни на кораба. Става дума за въпрос, който много тежи на капитаните, затрупани от голям обем информация, която трябва да предават съгласно изискванията на ИМО. С безжичната комуникация ще се постигне хармонизация на международно (по скоро eвропейско) равнище на представяния обем документи, допълни инж. Кузманов. Той даде за пример как при редица случаи, преди да замине корабът, трябва да изпраща вече подадената информация и в следващото пристанище, което ще посети. Сега това ще може да го направи само с едно натискане на клавиша.

 


Следващият момент е възможността за нови мобилни приложения, свързани с управлението на пристанищните дейности. Предвидената по проекта оптична инфраструктура ще създаде условия за изграждане на интегрирана информационна система, осигуряваща комплексно електронно управление на логистичната верига в българските пристанища. А те са много важни, особено при контейнерните терминали, където целият процес на товарене и разтоварване се управлява автоматизирано. По принцип се създават допълнителни възможности за развитие на автоматизацията и цялостното електронно планиране на портовата дейност. Това придава съвременен облик на самото пристанище, където не се губи излишно време в бюрократични изчаквания за вземане на решенията, тоест съществуват комуникационни възможности за рязко ускоряване на обработката на корабите. Нещо много важно за привличане на повече нови товари и пътници през морския порт.

 


Като говори за крайния ефект от SeaPortW, инж. Кузманов изтъкна и допълнителните възможности на мобилните приложения за по- ефективна борба с контрабандата и повишаване на сигурността на пристанищата. А също и за контрола срещу замърсяванията на пристанищната акватория  с отпадъци, сантинни води, петролни продукти от корабите. Тук особено важно е времето за реакция, което е свързано с бързото получаване на информацията. Според него веднъж изградена, оптичната инфраструктура дава и много други възможности за развитие, с което се създават условия за икономически растеж и повишаване качеството на обслужване на територията на пристанище Варна.

СТЕФАН ДЕНКОВ

Коментари

Новини Варна