IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новини Варна
16:47 | 25 май 2016
Обновен: 13:21 | 19 април 2024

Деца ще правят идоли от глина в Учебния музей

Вече започна записването за лятната „Ваканция в музея“,която тази година ще е от 7 юни до 4 август

По материала работи: Слав Велев
ЗАНЯТИЕТО ПО ИКОНОПИС ПРЕЗ МИНАЛАТА ГОДИНА предизвика интереса на децата и е включено и в тазгодишната програма на „Ваканция в музея“.  Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Деца ще имат възможност да правят идоли от глина по време на лятната ваканция в Учебния музей, която тази година ще продължи от 7 юни до 4 август. Това е едно от новите занятия, включени в програмата на инициативата, която от 2007 г. насам изпълва със смисъл и нови знания свободното от уроците време на варненчета. 


През 2016 г. за първи път „Ваканция в музея“ имаше и през пролетната, и през зимната, и през лятната ваканция. Записването за последното издание вече започна, съобщи за в. „Черно море“ Лиляна Липчева – уредник на Учебния музей към Археологическия музей – Варна. Предвидени са музейни занятия на 10 теми, като децата могат да избират в кои да се включат. „По традиция залагаме основно на дейности с практическа насоченост. Избрали сме занятия, които са предизвикали най-голям интерес сред децата в предишните издания на проявата. Това лято сме предвидили повече часове за археология на двора, тъй като имаме ограничение на максималния брой участници, които можем да включим в едно занятие – 12. Затова тази година ще имаме 6 занятия, за да дадем възможност на повече деца да се включат“, разказа Лиляна Липчева. 


Другият акцент в програмата на лятната ваканция в музея ще е отбелязването на празниците Илинден и Преображение. „По време на пролетната ваканция в музея отпразнувахме заедно с децата Лазаровден и Цветница, като се запознахме с автентичните обичаи. На децата им беше много интересно, затова решихме и в лятното издание на проявата да включим подобно занятие. Спряхме се на Илинден и Преображение, тъй като тези празници също са свързани със специфична обредност. На 20 юли ще запознаем децата с всичко характерно за тези дни, а на 21 юли те ще имат възможност да направят рисунки на тази тема“, разкри Лиляна Липчева.  


И през тази ваканция в музея децата ще правят съдове от глина, ще рисуват икони с помощта на варненската художничка Соня Косатева и ще имат възможност да опитат стрелба с лък в модула „Оръжията на древните българи“. 


Програмата е най-подходяща за деца от 8 до 12 години. 


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна