IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новини Варна
16:50 | 20 юни 2016
Обновен: 20:41 | 18 април 2024

750 000 страници са дигитализирали в библиотеката на ИУ-Варна

В процеса са включени и студенти

По материала работи: Слав Велев
750 000 страници са дигитализирали в библиотеката на ИУ-Варна

750 000 страници от 3000 заглавия от фонда на библиотеката на ИУ-Варна, вече са дигитализирани. Това съобщи доц. д-р Снежана Сълова, ръководител на екипа по изпълнение на инициативата, по която се работи през последната една година. С приоритет при дигитализацията са произведения на автори от университета, уточни Снежана Сълова. Дигитализирани са също много справочници, периодични издания, доклади, учебни планове и други важни документи за университета, свързани с неговото развитие и история.“Основната цел беше да опазим архивния фонд на библиотеката и да може той да е достъпен за по-значителен кръг от студенти, преподаватели, учени и изследователи. Голямо внимание обърнахме на дигитализацията на по-старите документи. При този процес се изискваше старание и прецизност. В екипа включихме и студенти, които под ръководството на наши колеги участваха в сканирането“ – разказа Снежана Сълова. 


Разработена е и уеб-базирана платформа за управление и използване на  дигиталния архив. Тя предоставя достъп и до библиографски описания на документите, които са включени в електронния каталог на библиотеката. Платформата може да се използва и през мобилни устройства – таблети и телефони. 


При извършването на дигитализацията на фонда е почерпен опит от Националната библиотека на град Осло. Норвежки експерти са провели и обучения на българските си колеги относно електронната обработка на документите и последващото използване на платформата.


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна